Bývalý predseda vlády reagoval na europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú a poslankyňu Janu Bittó-Cigánikovú, ktoré nazval „zúrivými dievčatami“. Vtedy boli spolu s ďalšou treťou političkou zaangažované do kauzy eurofondov. „Nech si to rozdajú dámy. Ja by som im možno urobil aj taký pekný ring, nalial piesok a vodu a taký dobrý box v tom blate by sa im možno aj hodil,“ vyjadril sa vtedy Robert Fico.facebook.com/Sexistický kix, TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico podal kvôli nahrávkam z chaty trestné oznámenie. Tvrdí, že sa bojí o život

26.11.2021, 13:00
Autor:
TASRTASRredred
V súvislosti so zverejnením nahrávok podal šéf Smeru minulý týždeň trestné oznámenie.

Robert Fico na spoločnej tlačovej konferencii s advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom hovoril o "štátnom terorizme." Zaň označil nezákonné odposluchy s poľovníckej chaty, kde sa táto trojica stretávala.

Podľa Fica bolo cieľom tejto kauzy nájsť dôkazy o ich trestnoprávnej činnosti a materiály na diskreditáciu. Fico kritizoval aj vyšetrovateľa. "Jeho úlohou bolo zabezpečiť dôkazy proti Ficovi," tvrdí. 

​V súvislosti s tým podal minulý týždeň trestné oznámenie. "Zneužitie právomoci verejného činiteľa, ohýbanie práva – tam snáď nie je trestný čin, ktorý by nebol v katalógu trestných činov,“ povedal. 

Šéf Smeru sa po nezákonnom odpočúvaní obáva o svoj život. "Chodím behať, čo ak ma niekto zastrelí?" povedal na tlačovej konferencii.

Podčiarkol, že posunutím nahrávok médiám došlo k hrubému porušeniu zákona. Aj keby boli zákonné, podľa Fica na nich nie je nič, čo by mohlo viesť k trestnoprávnej zodpovednosti aktérov. Myslí si, že by sa súčasnou situáciou na Slovensku mala zaoberať Európska komisia.

Pripomenul, že Smer-SD sa na ňu nedávno obrátil s podaním a bude ho dopĺňať.

Aktuálnu situáciu na Slovensku označil za éru tmy, keď dochádza k manipulovaniu vyšetrovaní a výpovedí kajúcnikov. Myslí si, že po jej skončení sa nebude posudzovať trestnoprávna zodpovednosť viacerých aktuálne obvinených osôb, ale skupiny "politicky angažovaných" vyšetrovateľov najmä z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), skupiny prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry i skupiny sudcov, ktorá sa mohla dopustiť trestného činu ohýbania práva.

Advokáti Gašpar a Para sa pýtajú, ako majú chrániť svojich klientov, keď sa nahrávajú ich dôverné porady a vyzradila sa ich obhajobná taktika. Podľa Gašpara s vysokou pravdepodobnosťou došlo k zneužitiu právomocí verejného činiteľa. Hovorí o účelovom konaní.

Za neprípustné označil zneužívanie prostriedkov práva na vybavovanie si účtov či na politický boj aj Para. Obráti sa aj na európske inštitúcie. Avizoval, že bude čeliť konaniu pred Slovenskou advokátskou komorou (SAK), ktoré inicioval, a verí, že komora zaujme rázne stanovisko.

01 - Modified: 2021-11-09 05:57:07 - Feat.: 0 - Title: Nahrávky z poľovníckej chaty sa vyšetrujú. Policajti, ktorí ich mohli vyniesť, pôjdu na detektor 02 - Modified: 2021-11-09 15:41:58 - Feat.: 0 - Title: Lipšic: Pri odpočúvaní chaty nešlo len o podozrenie z pytliactva 03 - Modified: 2021-11-23 14:54:11 - Feat.: 0 - Title: Elitný vyšetrovateľ pod paľbou kritiky. Odpočúvanie poľovníckej chaty bolo nezákonné, tvrdí krajský prokurátor
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:14