StoryEditor

Slota aj Mečiar chcú ďalšie posty vo vláde

23.05.2007, 00:00

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD má problém. Koaliční partneri žiadajú ďalšie posty vo vláde - SNS chce ministerstvo obrany a ĽS-HZDS ministerstvo zdravotníctva. Oba rezorty, ktorý si v poslednom čase vyslúžili najsilnejšiu kritiku koaličných partnerov. "Chceme prerozdelenie ústrednej moci. Je to na diskusiu na najbližšie koaličné stretnutie," vyhlásil včera pre agentúru SITA líder národniarov Ján Slota.
Smer: Toto sa nerobí
Smer však zmeny vo vláde odmieta. "Nevidím opodstatnenie na tieto zmeny," reagoval pre HN podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič. Len necelý rok po uzavretí koaličnej zmluvy sa podľa neho niečo takéto nerobí. "Zmluva by mala platiť naďalej."
Predsedovia SNS a ĽS-HZDS sa na novej požiadavke dohodli na spoločnom pracovnom obede. "Pomer nie je dobrý," zdôraznil Slota po rokovaní s Vladimírom Mečiarom. Zmenu pomerov vo vládnom kabinete pritom zdôvodňuje počtami poslancov v parlamente.
Žiadna nová téma
Záujem ĽS-HZDS o ďalšie ministerstvo potvrdila aj štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí za ľudovcov Diana Štrofová. "Táto téma sa tiahne od začiatku tejto koalície, kedy sme my aj SNS ustúpili z niektorých požiadaviek - z ministerských pozícií aj z počtu štátnych tajomníkov." Podľa Štrofovej pôvodná dohoda hovorila o tom, že v dohľadnom čase sa k tomuto problému vrátia. So zmenami vo vláde súhlasí aj poslanec SNS Štefan Zelník. "Prospelo by to celej koalícii aj spoločnosti."
Kritika od Slotu
Práve Slotovi sa dlhodobo nepozdávalo riadenie ministerstva obrany, ktoré vedie nominant Smeru František Kašický. Nedávno dokonca spochybnil zákazky v armáde, výsledky vyšetrovania tragédie AN-24, ale aj presun slovenských vojakov na juh Afganistanu. Vstúpil do plánovaného nákupu vojenských dopravných lietadiel, keď ministerstvu odporučil, aby vybralo Herculesy. Ponuky na lukratívny miliardový biznis pritom zaslali ďalšie tri spoločnosti a výberové konanie sa ešte ani nezačalo. Kašického pred časom nešetrila ani podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Povedala, že svoju funkciu po tragédii v Novákoch ponúkol predčasne a že to vyznieva smiešne. O tom, či má Kašický dôveru SNS, sa podľa nej strana dohodne, až keď sa zverejnia výsledky vyšetrovania výbuchu v opravárenskom podniku.
Národniari spoločne so ĽS-HZDS naposledy ostro vystúpili aj proti návrhom premiéra Roberta Fica a ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča (nominant Smeru-SD) na zriadenie jednej zdravotnej poisťovne. HZDS sa predtým postavilo aj proti návrhom Valentoviča, aby boli tri milióny poistencov štátu preradených do štátnych poisťovní.

Aký je pomer síl v koalícii
 

Volebný výsledok

Súčasný pomer poslancov

Rozpočet ministerstiev (2007)

Pomer členov vlády

 

Hlasy

%

Poslanci

%

Rozpočet (v mld. Sk)

%

Ministri

%

Smer 671185 58,67 50 58,82 183,3 67,13 11 68,75
SNS 270230 23,62 19 22,35 64,3 23,55 3 18,75
HZDS 202540 17,71 16 18,82 25,4 9,33 2 12,5
Zdroj: ŠÚ SR, MF SR, prepočty HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. jún 2024 14:37