StoryEditor

Pokuty sa budú týkať aj poslancov

Už v najbližších dňoch by za dopravné priestupky mali byť potrestaní aj poslanci. Policajný prezident Anton Kulich sa po dohode s Generálnou prokuratúrou rozhodol zmeniť sporné nariadenie o priestupkovej imunite, ktoré vydal ešte v roku 2002 bývalý policajný prezident Ján Pipta. "Podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku toto ustanovenie nemá oporu v platnej právnej úprave a je v rozpore predovšetkým so zákonom o priestupkoch," vysvetľuje hovorkyňa generálnej prokuratúry Svetlana Husárová. Podľa hovorcu policajného prezídia Martina Korcha by zmena nariadenia v praxi znamenala, že aj poslanci NR SR by za priestupky na cestách boli potrestaní rovnako ako akýkoľvek iný občan.

Priestupky v parlamente
Nemusí to však platiť na dlho. V parlamente už prešla do druhého čítania novela ústavy, ktorá upravuje tzv. priestupkovú imunitu. Podľa nej nemajú byť pred políciou chránení len tí poslanci, ktorí sa dopustia priestupku pod vplyvom alkoholu či návykových látok. "Legislatívny proces bude pokračovať, pretože tento návrh zákona rieši otázku imunity zásadnejším spôsobom," avizuje jeden z predkladateľov návrhu poslanec Pavol Minárik (KDH). Naopak, predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos zostáva zdržanlivý. "Je to nová situácia. Viem, že tento návrh nie je ideálny. Ak sa dohodneme na niečom inom, ja nebudem prekážkou."

Rozšírenie imunity
Ústavný právnik Radoslav Procházka však varuje: "Ak by takáto norma parlamentom prešla, určite by znamenala isté obmedzenie pri uplatňovaní priestupkového zákona voči poslancom." Podľa Procházku je na poslancoch, či sa takýmto spôsobom rozhodnú si imunitu rozšíriť. Minárik aj Bárdos upozorňujú na rozdielne názory právnych expertov na otázku priestupkovej imunity. "Ozvali sa aj právnici, ktorí hovoria, že imunita na priestupky existuje, ja sa teda snažím riešiť reálny problém," prízvukuje Minárik. Skutočná platnosť priestupkovej imunity je predmetom sporov nielen v parlamente. Aj exminister spravodlivosti Daniel Lipšic totiž tvrdí, že pri priestupkoch sa imunita na poslancov nevzťahuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:13