StoryEditor

Optimalizácia súdov bez radikálnych zmien

27.05.2004, 00:00

Poslanci tak napokon akceptovali výzvu ministra spravodlivosti SR Daniela Lipšica, aby pri predkladaní pozmeňovacích návrhov rešpektovali zámer ministerstva skvalitniť rozhodovanie súdov, a nie záujmy jednotlivých regiónov na zachovaní niektorých súdov.
Z 13 okresných súdov navrhnutých na zrušenie zostanú teda iba obvodné (bývalé okresné) súdy v Kežmarku, Ružomberku a vo Svidníku. Na podnet ANO schválila NR SR zachovanie krajského (vyššieho) súdu v Trnave a v Trenčíne. Ak dnes poslanci schvália zákon ako celok, bude od začiatku budúceho roka tvoriť súdnu sústavu SR 45 obvodných a osem vyšších súdov, tri obvodné a jeden vyšší vojenský súd, Najvyšší súd SR a špeciálny súd v Pezinku. Cieľom reformy má byť okrem personálneho posilnenia súdov, a tým aj vyššej špecializácie sudcov aj prerozdelenie kompetencií súdov pri rozhodovaní v osobitných oblastiach práva.
Zníženie počtu súdov síce prinesie ročnú úsporu 15 miliónov korún, ale stavebné úpravy, sťahovanie zrušených súdov a prechod sudcov na nové pôsobiská bude stáť rezort spravodlivosti v najbližších troch rokoch 156 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:17