StoryEditor

Islamský sobáš? U nás to nejde

Ak sa chce na Slovensku zosobášiť moslimský pár, môže tak urobiť iba na úrade. Cirkevný sobáš podľa pravidiel islamu u nás nie je právoplatný. Islam totiž doteraz nie je na Slovensku oficiálnym náboženstvom.

Ak sa chce na Slovensku zosobášiť moslimský pár, môže tak urobiť iba na úrade. Cirkevný sobáš podľa pravidiel islamu u nás nie je právoplatný. Islam totiž doteraz nie je na Slovensku oficiálnym náboženstvom. "Niektorým to neprekáža, niektorým áno," upozorňuje Abdulwahab Al-Sbenaty zo Združenia priateľov islamskej literatúry. To chce čoskoro začať zbierať podpisy, aby sa moslimovia mohli stať oficiálnou náboženskou spoločnosťou.
Čakanie na mešitu
Mohamad Hasna z Islamskej nadácie na Slovensku je však skeptický. "Túto iniciatívu považujeme viac-menej za zbytočnú, lebo náš počet vôbec nedosahuje potrebnú kvótu." Podľa neoficiálnych štatistík totiž na Slovensku žije od troch- do päťtisíc moslimov - väčšinou zahraničných študentov, ktorí sa na Slovensku oženili a už tu zostali. Podľa zákona však na registráciu náboženskej spoločnosti treba minimálne 20-tisíc podpisov. Al-Sbenaty však tvrdí, že za pokus to stojí. "Z väčších náboženstiev vo svete sme zostali ako jediná neregistrovaná komunita, a to nám robí prekážky."
Moslimovia v Bratislave sa napríklad už niekoľko rokov snažia o vybudovanie islamského kultúrneho centra. "Máme zakúpený pozemok pri bratislavskej Patrónke a máme stále v pláne postaviť tam centrum, ale v minulosti bola táto žiadosť niekoľkokrát zamietnutá, takže teraz to stojí," tvrdí Hasna. Súčasťou centra by podľa neho mala byť aj "kvázi" mešita.
Pod monitorom SIS
Príslušníci moslimských skupín na Slovensku sú v rámci boja proti terorizmu pod drobnohľadom tajnej služby. Ide najmä o obavy, že moslimovia u nás by mohli byť spojkou rôznych teroristických skupín. V správe tajnej služby za rok 2005 sa hovorí o podozrení, že príslušníci moslimskej komunity u nás by mohli byť využívaní ako kuriéri na odovzdávanie správ či finančných súm. Al-Sbenaty predpokladá, že každý nový moslim, ktorý príde na Slovensko, je nejakým spôsobom monitorovaný políciou alebo tajnou službou. "Registrácia islamu by bola dobrá aj preto, že keby nastal nejaký problém, môže sa to vyriešiť už na oficiálnej báze a potom by sa to ďalej riešilo aj v rámci komunity."
Hovorca SIS Karol Sorby vyhlásil, že tajná služba sa k snahe moslimov o zaregistrovanie cirkvi vyjadrovať nebude. Ak by sa moslimom podarilo zaregistrovať, získali by aj ďalšie výhody. "Registráciou nadobudnú právnu subjektivitu, právo na dotácie zo štátneho rozpočtu, možnosť zriaďovať školy a zdravotnícke zariadenia či možnosť vyučovať náboženstvo a ustanovovať svojich duchovných," vysvetľuje riaditeľ cirkevného odboru ministerstva kultúry Ján Juran. Hranica 20-tisíc podpisov sa zatiaľ podľa Jurana meniť nebude. "Všetko ukáže čas, závisí to od viacerých faktorov, nielen od moslimov."
Cudzorodý prvok
Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik necháva rozhodnutie o zaregistrovaní moslimskej cirkvi plne v kompetencii štátnych orgánov. Aj podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič (Smer-SD) tvrdí, že pokiaľ splnia všetky zákonné podmienky, musí sa ich registrácia akceptovať a fungovanie cirkvi plne podporovať. Po celospoločenskej diskusii ešte pred registráciou islamu volá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. "Ide u nás za historicky a kultúrne cudzorodý prvok." Poslanec KDH Peter Gabura pritom vníma negatívne samotný príchod moslimov na naše územie. "Je to dôsledok nášho správania a našej populácie. Jednoducho sa nemnožíme a tento priestor je niekým iným vyplňovaný."

Slováci a prisťahovalectvo
Negatívny názor Slovákov na prisťahovalectvo cítiť aj z najnovšieho prieskumu Eurobarometer (jeseň 2006). Ocitli sa na úplnom dne pri hodnotení prínosu prisťahovalcov pre našu krajinu. Len 12 percent Slovákov hodnotí prisťahovalcov pozitívne, čo je najmenej spomedzi všetkých členských krajín EÚ. Za celoeurópskym priemerom tak zaostávame o 28 percentuálnych bodov, kým najústretovejší k prisťahovalectvu sú Švédi (o ich prínose je presvedčených 79 percent ľudí).

Najmenšie zaregistrované cirkvi*:
- Evanjelická cirkev metodistická (7 347)
- Kresťanské zbory (6 519)
- Apoštolská cirkev (3 905)
- Bratská jednota baptistov (3 562)
- Cirkev adventistov siedmeho dňa (3 428)
- Cirkev bratská (3 217)
- Ústredný zväz židovských náboženských obcí (2 310)
- Starokatolícka cirkev (1 733)
- Cirkev československá husitská (1 696)
* počet veriacich podľa sčítania ľudu z mája 2001
Zdroj: MK SR

ANKETAPrekážala by vám stavba islamskej mešity v blízkosti vášho domu? áno 86 (56%) nie 65 (42%) je mi to jedno 3 (2%) Hlasovalo 154 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-10 12:10:39 - Feat.: 0 - Title: Dohodnuté pravidlá o európskej ústave treba podľa Dzurindu dodržiavať 02 - Modified: 2005-06-10 12:12:00 - Feat.: 0 - Title: Česká ekonomika vyprodukovala v 1. štvrťroku o 4,4 % viac ako pred rokom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 06:30