StoryEditor

Majský konečne prehovoril

26.04.2007, 00:00

Nielen senát Špeciálneho súdu, ale aj skupina novinárov sa včera dočkali záverečnej reči z úst obžalovaného veľkopodnikateľa Jozefa Majského. Krátko po deviatej hodine ho aj s ďalšími spoluobžalovanými s putami na rukách doviedli do pojednávacej miestnosti. V rukách si niesol plátennú tašku, kde mal podklady pre svoju záverečnú reč. Posadil sa, zbavili ho pút a takmer nehybne sledoval dianie v pojednávacej miestnosti.
"Je to svinstvo"
Jeho chvíľa prišla 10 minút po desiatej. Pomalým krokom prišiel k určenému miestu, posadil sa a začal rozprávať. "Som nevinný, všetko to bola politicko-mediálna objednávka." So spoluobžalovanými Dávidom Brtvom aj Patrikom Pachingerom vraj nikdy nespolupracoval a z nebankových subjektov Horizont a BMG nezobral ani korunu. "Je to svinstvo, že štát dovolí okradnúť toľko ľudí," obhajoval Majský svoju nevinu a dodáva, že mal spoločenské postavenie, radil prezidentovi, bol honorárny konzul. "Ja by som konal protiprávne?"
Bleskovka
Z množstva času, ktorý mal k dispozícii na svoju obhajobu, využil necelých 20 minút. Zlomok z toho, koľko rečnili Brtva s Pachingerom. Na záver Majský požiadal o oslobodenie a nezabudol poznamenať: "Som nevinný a chcem veriť, že súd bude zásadový, aby neurobil justičnú vraždu na dôchodcovi s podlomeným zdravím." Jeho reč sa blížila ku koncu a nastala približne 10-sekundová pauza -- prišlo mu ťažko. Jeho posledné slovo bolo: "Ďakujem." Postavil sa zo stoličky a odkráčal na svoje miesto -- k lavici obžalovaných.
Ostro sledovaní kumpáni
Po Majskom prišiel čas pre obžalovaného Brtvu. Majský sledoval jeho prejav a podstatne viac jeho papierov, ktoré mal na stole. Vyzeral, ako keby sa snažil zachytiť každé jeho slovo a aj analyzovať, čo z Brtvových úst vyšlo. Podobný scenár bolo vidieť aj pri záverečnej reči Pachingera. Majského očiam ani v tomto prípade neušli papiere, ktoré mal Pachinger na stole. Dnes si Majský aj so spoluobžalovanými od priestorov pojednávacej miestnosti "oddýchnu" a pre verdikt v kauze nebankových subjektov si prídu zajtra.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 09:07