StoryEditor

Colníci stále preverujú zábezpeku Slovnaftu

Podozrenie, či distribútori motorových palív zložili načas a v správnej výške daňovú zábezpeku trvá nielen pri Slovnafte, ale aj pri ďalších 11 daňovníkoch. Colníci ešte kontrolujú doklady z tisícok prepráv z obdobia na začiatku roka 2005. HN o tom informovala riaditeľka odboru spotrebných daní Colného riaditeľstva SR Ľubica Kolesárová. Colný úrad v Bratislave, kam distribútori palív podliehajú, previerku skončí najskôr o dva týždne. Doklady naskladané na seba podľa nej spolu majú hrúbku niekoľko metrov.
"Proti nikomu sme nezačali daňové konanie. Je možné, že sa porušenie nepreukáže," doplnila Kolesárová. Daňové konanie podľa nej znamená postup, ktorý môže vyústiť do zaplatenia pokuty. Podľa platného zákona o dani z minerálneho oleja hrozí firmám, ktoré nedôsledne skladali zábezpeky, pokuta vo výške zdanenia celého množstva prepravovaného benzínu či nafty. "Sme presvedčení, že celkové zábezpeky zodpovedajú plneniam a prepravným režimom, ktoré Slovnaft vykonáva," povedala hovorkyňa Slovnaftu Hana Šimková.
Colníci minulý týždeň informovali o ďalších problémových firmách. O ktoré ide zatiaľ nespresnili. Vie o nich aj rezort financií, minister Ivan Mikloš však tvrdí, že podrobnosti nepozná. "Zo zákona mám prístup z kontrol, až keď sú ukončené. Ak mal ktokoľvek prístup k takýmto informáciám predtým, konal protizákonne a predpokladám, že colný úrad podá trestné oznámenie."
Ministerstvo financií ešte v septembri pripravilo novelu, podľa ktorej by sa sankcia znížila na 20 percent prepravovaného množstva. Tá je po prvom čítaní v parlamente. Mikloš pre HN zdôraznil, že keď ju predkladal do vlády, nevedel o problémoch Slovnaftu. Strana Smer pritom tvrdí, že novela by pôsobila retroaktívne. Mikloš podľa jeho slov tento aspekt neanalyzoval, a preto o retroaktivite nevie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 19:26