StoryEditor

Zmeny s otáznikom

02.01.2007, 23:00

Vyššie platby štátu za svojich poistencov o percento. Zdravotné poisťovne tak za každého poistenca štátu zinkasujú do konca apríla mesačne 864 korún a získajú navyše viac ako dve miliardy korún. Nižšia, 10-percentná DPH na lieky. Zdravotníctvo tak ušetrí asi 2,3 miliardy korún, občania niekoľko stoviek miliónov korún. O mesiac viac času na ročné zúčtovanie poistného. Aj také zmeny priniesol občanom rok 2007. Podľa niektorých analytikov je však pozitívny vplyv zmien otázny. Zvýšenie poistného štátu na päť percent z priemernej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2005 nepovažuje analytik HPI Tomáš Szalay (spoluautor zdravotníckej reformy v minulom volebnom období) za správne. "Peniaze budú prichádzať iba štyri mesiace, pričom už dnes sú trikrát rozdané."
Znížením DPH na lieky si vláda podľa Szalaya iba splnila úlohu z programového vyhlásenia. "Štát mohol peniaze naliať do zdravotníctva priamo a nemusel zavádzať nesystémovú dvojitú sadzbu DPH." Za riskantné považuje aj to, že sa sadzba DPH odvoláva na colný sadzobník. "Nie všetko, čo je podľa sadzobníka liek, je v skutočnosti liek a naopak," hovorí Szalay.
Minister sa pokúsi zredukovať počet lôžok v nemocniciach o 6 200, zvýšiť platy lekárov a sestričiek o 10 až 30 percent. Uvažuje aj o zavedení povinnosti pre štátnych poistencov poistiť sa vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a Spoločnej zdravotnej poisťovni.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:07