StoryEditor

Polícia hľadá ďalšie dôkazy

08.03.2007, 23:00

Polícia po prepuknutí korupčného škandádu vo vedení futbalového zväzu prešla do ofenzívy. Priamo do terénu bolo nasadených podstatne viac protikorupčných policajtov ako je obvyklé -- tí hľadajú ďalšie dôkazy o úplatkoch v slovenskom futbale. Od zverejnenia prípadu druhého muža Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho dostali policajti desiatky oznámení o ďalšej korupcii. Vyšetrovatelia sa zamerali aj na internet, kde ľudia priznávajú svoje problémy s korupciou. "Preverujeme množstvo rôznych portálov," potvrdil šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.
Preveria tisícky prestupov
Polícia skúma aj približne 3-tisíc záznamov o registrácií futbalistov, ktoré zadržali pri prehliadke kancelárie Vladimíra Wänkeho. "Budeme prácne skúmať hráča po hráčovi komplet, či tam boli nejaké problémy, alebo nie. Je to mravenčia práca, ale dáme si na tom záležať, aby to trestné konanie bolo objektívne spravené," povedal pre HN policajný prezident Ján Packa.
Korupčnú aféru v slovenskom futbale pomohol odkryť šéf klubu Eldus Močenok Stanislav Szabo, vďaka jeho spolupráci s políciou v pozícii agenta sa podarilo zadržať práve Wänkeho po prevzatí obálky s 10-tisíc korunami. Szabo pritom hovorí aj o ďalších ľuďoch, ktorí mali Wänkemu nosiť "kolky"-- čo má byť vo futbalovom slangu znamenať peniaze.
"Kolky sme nedávali"
Podľa Szaba mal dať "kolky" za prestup hráčov zo Šale aj Ondrej Varga, futbalový funkcionár z Kráľovej nad Váhom. Szabo dodal, že je to všetko nahraté a policajti si Vargu priamo na zväze aj odchytili. Ten však pre HN povedal, že keď bol v Bratislave, s Wänkem sa vôbec nestretol a žiadne úplatky nedal. Vybavil potrebné štyri registračky pre hráčov, ktoré mu vydala pracovníčka matriky na futbalovom zväze Dagmar Kilová. Za každú z nich zapaltil 450 korún. "Policajti ma prepustili z výsluchu v utorok poobede s tým, že ma budú ešte kontaktovať. V stredu boli opäť pre mňa, aby som im to porozprával ešte raz. Vysvetlovali my, aby som sa nebál, že to nie je otočené voči mne," dodal Varga. K jeho slovám sa šéf protikorupčnej jednotky Gašpar nechcel vyjadrovať. "Bude možné zaujať stanovisko až neskôr, keď bude tento pán vypočutý aj procesným spôsobom".
Len legálnou cestou
Aj manažér futbalového klubu Duslo Šaľa Miroslav Lapár odmieta slová o korumpovaní Vladimíra Wänkeho za rýchly prestup futbalistu Michala Demetera. Szabo tvrdí, že sa to udialo v piatok večer -- a tiež s pomocou "kolkov". "Ja som nedával žiadne kolky za prestup Demetera k nám, nedávame žiadne kolky vôbec.Vôbec neriešim po večeroch žiadne prestupy ani registračky -- len cez pracovnú dobu, legálnou cestou, bez kolkov," povedal Lapár pre HN.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 09:30