StoryEditor

Kauza Beta: Ponuka na mimosúdne vyrovnanie

21.06.2005, 00:00
Štúdio Beta ponúka verejnoprávnej televízii možnosť dohody o mimosúdnom vyrovnaní. Právny zástupca žalobcu sa v tejto veci obrátil listom už na STV. "Keďže výsledkom mimosúdnej dohody býva obyčajne nižšia suma ako je požadovaná v žalobe, verejnoprávna televízia by mohla zaplatiť menej,

Štúdio Beta ponúka verejnoprávnej televízii možnosť dohody o mimosúdnom vyrovnaní. Právny zástupca žalobcu sa v tejto veci obrátil listom už na STV. "Keďže výsledkom mimosúdnej dohody býva obyčajne nižšia suma ako je požadovaná v žalobe, verejnoprávna televízia by mohla zaplatiť menej," pripustil pre HN právny zástupca Štúdia Beta Ľubomír Schweighofer. O konkrétnych číslach zatiaľ nechcel hovoriť - počká si na odpoveď STV. Pripomeňme, že Štúdio Beta žiada od STV za neplnenie zmluvných povinnosti na súde 790 miliónov korún - po započítaní penále by verejnoprávna televízia musela zaplatiť vyše miliardy.

Televízia sa chce súdiť
STV zatiaľ ponuku odmieta. "Nepoznáme podmienky," doplnil člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Napriek tomu je možné, že sa obidve strany sporu stretnú. "Zaujíma nás najmä výška sumy, ktorú by sme mali zaplatiť." Zatiaľ platí, že STV bude v spore pokračovať súdnou cestou. Postupnosť krokov je jasná - odvolanie proti čiastkovému rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava IV. Ten totiž označil zmluvy medzi STV a Štúdiom Beta za platné. O výške sumy, ktorú by mala STV zaplatiť, nerozhodol - predbežný verdikt musí najprv potvrdiť krajský súd. Podobnú ponuku dostalo ešte v júli 2002 predchádzajúce vedenie STV - Štúdio Beta navrhlo šesť možností: STV mala o. i. uhradiť 32 miliónov v hotovosti či 150 miliónov Sk na splátky. Keďže televízia nesúhlasila, Štúdio Beta sa obrátilo na súd.

List dostala aj Rada STV
Návrh žalobcu dostala aj Rada STV. "Ťažko reagovať, keďže nepoznáme podmienky," hovorí člen rady Peter Malec. Podľa neho ide v súdnych sporoch televízie o "zanedbané právne a obchodné kauzy". Na májovom zasadnutí Rady STV sa ozvali aj hlasy, ktoré mimosúdne vyrovnanie uprednostňovali. Podpredseda rady Ladislav Straka varuje najmä pred miliardou, ktorú by pri neúspešnom výsledku musela televízia uhradiť. Vo vzájomných rokovaniach preto vidí východisko aj ďalší člen rady - Marian Slovák.

Treba sa stretnúť
A čo poslanci NR SR? Dušana Čaploviča (Smer) by zaujímalo, čo si štúdio pod mimosúdnym vyrovnaním vôbec predstavuje. "Lepšie je platiť menej ako byť hrdý a v prípade prehry žiadať o pomoc štát." Tomáš Galbavý navrhuje ako prvý krok vyvodiť osobnú zodpovednosť i u tých, ktorí dnešnú situáciu zapríčinili. Generálny riaditeľ STV Richard Rybníček už povedal, že po prehre na súde budú hľadať pomoc vo vláde. Na ostatnom zasadnutí Rady STV vyhlásil, že aj vyplatenie 200 až 300 miliónov Sk v prípade mimosúdnej dohody by sa radikálne odrazilo na činnosti STV vrátane programu.

Najvážnejšie súdne spory STV:
Štúdio Beta
- štúdio za neplnenie zmlúv žiadalo asi 400 miliónov Sk, neskôr istinu zvýšilo o 381 miliónov Sk
- Okresný súd Bratislava IV rozhodol, že zmluvy boli platné a STV ich mala plniť
- STV sa chce odvolať na krajský súd
Omega Plus
- Okresný súd IV v marci 2004 rozhodol, že STV musí spoločnosti zaplatiť viac ako 85 miliónov Sk s úrokmi z omeškania
- Krajský súd v Bratislave rozsudok zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie
ABRA CINEMA
- okresný súd v marci 2004 zamietol návrh spoločnosti na zaplatenie päť miliónov Sk
- súdne konanie pokračuje, spoločnosť sa proti rozsudku odvolala
ERS Holding
- žalovaná suma 4,2 milióna Sk je súčasťou pohľadávky nadobudnutej od spoločnosti Štúdio Beta
- ide o neuhradenú pohľadávku vystavenú Štúdiom Beta za dodávku relácií Dobré ráno, Slovensko
- v tejto kauze sa čaká na verdikt v spore medzi STV a Štúdiom Beta (prvostupňový súd čiastkovým rozhodnutím potvrdil platnosť zmlúv)
MBM Felina Models
- spoločnosť žiada 7,32 milióna Sk za neplnenie zmlúv
- prípad rieši bratislavský krajský súd
- ide o koprodukčnú zmluvu na výrobu Playboy Ples - Silvester 1998
Open Records
- STV musela zaplatiť 41 miliónov Sk
TIMUR & PARTNERS
- spor bol ukončený na základe súdneho zmieru, podľa ktorého sa STV zaviazala uhradiť žalobcovi 2,58 milióna Sk k 20. decembru 2004 a vyše 865-tisíc Sk k 15. marcu 2005
Zdroj: STV

01 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: So silou štátu opatrne 02 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo ožila kauza predaja akcií VSŽ 03 - Modified: 2003-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko sa vyrovnalo s ruským dlhom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 00:09