StoryEditor

Július Brocka: Riešenie krízy nie je úlohou premiéra

07.02.2006, 23:00

Premiér Mikuláš Dzurinda ponúkol riešenie vládnej krízy - predčasné voľby v júni. Je to východisko?
- Premiér krízu spôsobil a teraz sa stavia do roly toho, kto ju vie vyriešiť. To nie je jeho úloha, ale parlamentu. My sa ale predčasným voľbám nebránime.
Budete podporovať túto vládu, alebo je v hre aj možnosť zostavenia úradníckeho kabinetu?
- My sme v tejto chvíli opozičná parlamentná strana so všetkým, čo k tomu patrí. To znamená, že ak príde do parlamentu návrh na odvolanie premiéra, podporíme ho.
Ak sa objavia návrhy na odvolanie ministrov?
- Ak príde návrh na odvolanie premiéra, vyjadríme náš postoj k jeho metódam. Pri ostatných členoch vlády to považujeme za menej podstatné.
So svojimi iniciatívami riešiť krízu prišli predseda vlády, prezident aj šéf parlamentu. Nie sú to tak trochu preteky, kto bude mať situáciu viac pod kontrolou?
- Ak sa niekto preteká, tak je to premiér. Jemu takáto iniciatíva neprislúcha. Ostatní si plnia len svoje ústavné povinnosti.
Pred časom ste považovali za svoju povolebnú prioritu spoluprácu tzv. pravicového bloku SDKÚ, KDH, SMK. Platí to ešte?
- Odpovedal som vám už vtedy, keď som povedal, že KDH je pripravené podporiť prípadný návrh na odvolanie premiéra. Myslím, že z toho to je dostatočne jasné.
Je teda ako partner KDH viac v hre Smer-SD?
- Vôbec nie, ani o tom nediskutujeme. Teraz sme vyjadrili svoj postoj k hrubému porušeniu dobrých vzťahov v koalícií zo strany premiéra, ktorý ignoroval programovú prioritu svojho partnera.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:05