StoryEditor

Milión za smrť Jakuba

01.02.2007, 23:00
Pokuta jeden milión korún pre topoľčiansku nemocnicu a trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Taká bude s najväčšou pravdepodobnosťou dohra smrti 13-ročného Jakuba Drevennáka.

Miliónová pokuta pre topoľčiansku nemocnicu a trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Taká bude s najväčšou pravdepodobnosťou dohra smrti 13-ročného Jakuba Drevennáka zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Nebudeme sa k tomu vyjadrovať. My sme zatiaľ žiaden protokol z úradu nedostali," reagoval riaditeľ nemocnice Martin Naništa. Jakub zomrel koncom minulého roka na následky zranení po bodnutí štetcom. Úrad neskúmal priamu súvislosť medzi pochybeniami a smrťou - toto vyšetruje polícia.
Trestné oznámenie už úrad podal, pokutu pre viacnásobné pochybenia pred Jakubovou hospitalizáciou aj počas nej navrhuje pre nemocnicu osobitná komisia. Nový predseda úradu Richard Demovič chce o jej výške rozhodnúť do dvoch týždňov. Zákon dáva úradu možnosť dať sankciu až do výšky päť miliónov korún. "Naším cieľom nie je vyťahovať peniaze z nemocníc," tvrdí Demovič.

Milión za smrť Jakuba
Dôležitejšia je podľa Demoviča prevencia. Práve tú majú zabezpečiť udelené nápravné opatrenia. Nemocnica pritom tvrdí - vlastné opatrenia sme už prijali. Aké, to však nechce Naništa konkretizovať. Podľa prešetrení úradu nemocnica pochybila viackrát. Jednu z kľúčových úloh zohral aj fakt, že Jakub nebol prevezený na špecializované pediatrické pracovisko. Topoľčianska nemocnica sa pritom podľa Naništu o prevoz snažila. Špecializované pracovisko, ktoré tiež odmietol identifikovať, však prevoz odmietlo.
Úrad už podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Práve polícia má vyšetriť mieru zavinenia konkrétnych lekárov či ošetrujúceho personálu na smrti školáka. Polícia sa už prípadom zaoberá. "Zhromažďujeme dôkazy a čakáme na znalecké posudky. Žiadne podrobnosti v priebehu vyšetrovania nebudeme zverejňovať," tvrdí hovorca nitrianskej nemocnice Miloš Fábry. Rovnako odmietol povedať, či trest hrozí Jakubovmu spolužiakovi, ktorý mu zranenie spôsobil. Ak by mu však polícia dokázala ťažkú ujmu na zdraví z nedbanlivosti, teoreticky mu hrozí jeden rok väzenia.

Aké sankcie navrhuje úrad

- pokuta jeden milión korún
- vypracovanie presných postupov prijímania detských pacientov a následných vyšetrení
- vypracovanie postupov komunikácie s inými zdravotníckymi zariadeniami pri potrebe prevozu na špecializované pracoviská
- vypracovanie postupov vedenia zdravotnej dokumentácie
- overenie znalostí a preškolenie zdravotníckeho personálu v resuscitácii a intenzívnej medicíne

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 04:00