StoryEditor

Peter Filip: Majský neprekročil hranice

23.01.2006, 23:00

Prečo váš klient nechce byť pri rozhodovaní súdu o jeho kauze?
- Z osobných dôvodov. Aby však pojednávanie nebolo zmarené a bola preukázaná jeho nevina, požiadal, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Bližšie sa na dôvody vyjadrovať nebudem.
Je takýto postup štandardný?
- Je to v súlade so zákonom. Je to bežný postup, nič tomu nebráni.
Ak chýba pri procese, nemôže nič vysvetliť. Nie je to pre neho nevýhoda?
- Nevýhodnosť to rozhodne nie je. Nič z toho, čo je uvedené v obžalobe, sa nestalo. A skutočnosť, že sa nezúčastní pojednávania a sám sa neobhajuje, nie je pre neho nevýhodou. Na pojednávaní sa zúčastňujem ja a poskytnem mu všetky právne rady.
Patrik Pachinger a Dávid Brtva vraj nevedia o žiadnej zločineckej skupine, ani o koordinácii zo strany Jozefa Majského. Ako si vysvetľujete fakt, že Majský je spoluobžalovaný v tejto kauze?
- Keby som to chcel skutočne hodnotiť, musel by som zájsť do špekulácií. Môj klient sa od prvopočiatku vehementne bránil takémuto označeniu. Od začiatku tvrdil, že žiadna zločinecká skupina neexistovala, ničoho sa nezúčastnil a s celou vecou nemá nič spoločné. Túto kvalifikáciu som považoval za pracovný nástroj. Každý svedok bol poučený, že ide vypovedať vo veci trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny. Už toto oznámenie predmetu výsluchu malo silný emotívny náboj pre každého.
Máte informácie o Majského zdravotnom stave?
- V týchto dňoch sa rozhodne necítil dobre.
V obchodnom registri figuruje ešte stále ako predseda predstavenstva dvoch firiem. Vyvíja nejaké podnikateľské aktivity ?
- Viem, že sa zdržiava buď v Obyciach alebo v Bratislave. Hovorím to nahlas zámerne, aby nevznikol dojem, že sa nachádza v zahraničí. V týchto dvoch miestach jeho pobytu neevidujem žiadnu podnikateľskú aktivitu.
Už pri jeho prepustení z väzby sa špekulovalo, že by sa mohol pokúsiť o útek. Pripúšťate to?
- Absolútne to vylučujem. Nemôžeme hovoriť o pokusoch o útek, tie neexistujú, neexistovali a ani nebudú existovať. Nikdy o tomto nebola diskusia. Nikdy sa pán Majský mimo územia republiky po prepustení z väzby ani nenachádzal. Nepokúsil sa ani prekročiť hranicu. Všetko sú to špekulácie motivované neviem kým - buď v snahe podniknúť represívne kroky voči nemu, alebo zdiskreditovať osobu generálneho prokurátora (ten rozhodol v roku 2004 o jeho prepustení z väzby - pozn. red.). Inak si to vysvetliť neviem.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 02:32