StoryEditor

Vláda nemá čas na spoločnú fotografiu. Musí tvrdo pracovať

20.07.2006, 00:00
Na prvé riadne denné rokovanie vlády sa členovia kabinetu trúsili v pestrých skupinkách. Kým premiér Robert Fico prišiel v sprievode ministra vnútra Roberta Kaliňáka a hovorkyne vlády a Smeru-SD Silvie Glendovej, podpredseda vlády Dušan Čaplovič mal po boku vedúceho úradu vlády Igora Federiča.

Na prvé riadne denné rokovanie vlády sa členovia kabinetu trúsili v pestrých skupinkách. Kým premiér Robert Fico prišiel v sprievode ministra vnútra Roberta Kaliňáka a hovorkyne vlády a Smeru-SD Silvie Glendovej, podpredseda vlády Dušan Čaplovič mal po boku vedúceho úradu vlády Igora Federiča. Minister kultúry Marek Maďarič si niesol materiály na rokovanie sám. Ministrovi financií Jánovi Počiatkovi pomáhal hovorca Miroslav Šmál. Všetkých sprevádzali ochrankári. Posledný prišiel minister dopravy Ľubomír Vážny. Nemeškal - bolo presne desať.
Fotografi a kameramani museli pred oficiálnym fototermínom odovzdať svoje mobilné telefóny - toto opatrenie zaviedol Úrad vlády po tom, čo ochrankári našli pod stolom (ešte) Mikuláša Dzurindu pripevnený mobil jedného z novinárov.

Tvrdá práca
"Atmosféra? Normálna, pracovná," opisovali ministri prvé zasadnutie vlády po skončení rokovania. Nebol žiaden prípitok, žiadne špeciálne pohostenie. "Už sme mali prvé zasadnutie vlády, hneď potom, ako sme boli vymenovaní. Toto je už druhé zasadnutie," vysvetlila ministerka práce Viera Tomanová. Jediná žena v kabinete nečakala ani kyticu. "Keď ma prišiel pán premiér uviesť na ministerstvo, vtedy mi priniesol prekrásnu kyticu kvetov." Nový vládny kabinet si nespravil ani tradičnú skupinovú fotografiu pred budovou, v ktorej zasadá. "Neviem, prečo nebolo. Možno sme to mali urobiť ešte minulý týždeň, ale už bola tma, prišli sme sem o pol desiatej," hovorí minister školstva Ján Mikolaj. "Možno nabudúce," dúfa v spoločnú fotku s kolegami Kaliňák.

Zákony aj bez programu
Vláda síce ešte nemá programové vyhlásenie, ale už schvaľovala aj prvé zákony. "Boli to rozpracované veci, niektoré som pozdržal," hovorí minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Jedným z "pozdržaných" je aj zákon o vinohradoch a vinohradníctve. "V Európe v súčasnosti prebieha reforma v tejto oblasti. Asi by bolo na škodu niečo uzavrieť, kým sú v Európe niektoré otázky otvorené." Práca vlády bez programu je v poriadku aj podľa jeho kolegov. "Sú to veci kontinuálne dobiehajúce, ktoré treba riešiť. Sme tu dva týždne aj s cestou, tempo je vysoké, štát funguje ďalej, musíme riešiť už aj konkrétne veci," vysvetľuje Počiatek.
Napriek pracovnej atmosfére sa prvé rokovanie kabinetu nevyhlo podľa Jureňu ani "vtipným" situáciám, keď napríklad minister Kaliňák nebol v rokovacej sále, keď sa preberal nový šéf SIS. "Troška sa ho to týka." Kaliňák sa bráni, vraj došiel v závere rokovania o tomto bode. "Tesne, ale našťastie pointu som stihol."

Nepriateľská klíma
Guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na zasadaniach vlády, zatiaľ nevie zhodnotiť, aký je rozdiel medzi bývalou a novou vládou. "To je veľmi skoro hovoriť, bolo to prvé stretnutie, ktoré ešte nemalo úplne riadny priebeh, neviem." Podľa predsedu Štatistického úradu Petra Macha sa atmosféra pri rokovaniach obidvoch kabinetov podobala. "Rokovania vlády majú dosť pevný rámec, ktorý dodržiavajú všetky vlády."
Prvé zasadnutie novým ministrom znepríjemnila pokazená klimatizácia. "Vyzliekli sme sa do košieľ, dámy nám dali súhlas, ale už viacej sme sa vyzliekať nechceli," prezradil Čaplovič, ktorý s úsmevom prirovnal rokovanie kabinetu k zasadnutiu predsedníctva Slovenskej akadémie vied, kde v minulosti pracoval.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Generál Tommy Franks 02 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najbližší Saddáma Husajna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:06