StoryEditor

Hreha zamestnal svojich súperov

19.12.2006, 23:00

Vo voľbách boli súpermi, dnes tvoria jeden tím. Protikandidáti nového šéfa STV Radima Hrehu v boji o toto lukratívne kreslo skončili takisto v televízii. Nový generálny riaditeľ ponúkol funkcie vo vrcholnom manažmente verejnoprávnej televízie výkonnému riaditeľovi produkčného domu Forza Romanovi Liptákovi a bývalému výkonnému riaditeľovi STV Branislavovi Záhradníkovi.
Kyšku strieda Šmihula
Po týždni vo funkcii vymenil Hreha šéfredaktora spravodajstva Rolanda Kyšku. Spravodajstvu bude šéfovať zahraničný redaktor Slovenského rozhlasu v Prahe Ján Šmihula, ktorého Hreha pozná zo svojho pôsobenia na českej mediálnej scéne. Dôvod výmeny šéfredaktora je podľa Hrehu v rozdielnych predstavách o spravodajstve. "Bolo by pre neho náročnejšie prenášať nové pohľady do spravodajstva, keďže by bol odkázaný na moju supervíziu," povedal o Kyškovi. O závažných pochybeniach -- "až na niektoré drobnosti" -- šéf STV nevie. Hrehovu ponuku na zástupcu šéfredaktora a šéfa domácej redakcie Kyška odmietol. "Dohodol som sa s generálnym riaditeľom na odchode k prvému januáru," uviedol Kyška pre HN.
Rozhodla politika
Za výmenou šéfredaktora stojí podľa niektorých analytikov vládna koalícia na čele so stranou Smer. "Vládna garnitúra potrebuje aspoň zopár sympatizantov v médiách, keďže súkromné médiá nie sú naklonené tejto vláde," hovorí mediálny analytik Samuel Brečka. Podľa člena parlamentného mediálneho výboru Tomáša Galbavého (SDKÚ) výmena šéfredaktora potvrdzuje, že Hreha je kandidátom vládnej koalície. "Práve vládni politici prejavili nespokojnosť so spravodajstvom a publicistikou."
Znepokojený je aj šéf Rady STV Miroslav Kollár. "Pôsobenie nového riaditeľa za prvý týždeň vo funkcii vo mne neznížilo mieru nedôvery, skôr naopak." Personálne výmeny v spravodajstve a publicistike pritom nemusia byť konečné. "Nevylučujem, že na základe podkladov a analýz dôjde k ďalším zmenám," pripúšťa Hreha.
Košút s otáznikom
Bývalý šéf centra umeleckej tvorby TV Markíza Lipták bude výkonným riaditeľom STV. "Prvý krok je januárová vysielacia štruktúra," hovorí o svojom pôsobení Lipták. V staronovej funkcii bude pôsobiť aj bývalý člen manažmentu zodpovedný za PR a vzťahy s verejnosťou Branislav Záhradník, ktorý si včera pohneval Radu STV. Tá kritizovala, že dočasné vedenie podpísalo zmluvy za 160 miliónov Sk bez konzultácie s radou. Záhradník oponuje -- o 40-miliónovej sume na nákup futbalových práv a domácu ligu rada vedela. Ostatné zmluvy podľa neho súvisia s výrobou programov na rok 2007.
Vo vrcholnom manažmente zostáva aj bývalý štatutár Ľubor Košút ako obchodný riaditeľ. Podľa informácii HN sa však v priebehu včerajška rozhodnutie Hrehu o zotrvaní Košúta v televízii niekoľkokrát menilo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 21:41