StoryEditor

Kauza SND: Tóth môže naraziť

30.06.2005, 00:00
Vznik správcovskej spoločnosti, ktorá sa má starať o prevádzku novej budovy SND. Tá je problémovým bodom nového návrhu ministra kultúry Františka Tótha na dokončenie a prevádzku novostavby.

Vznik správcovskej spoločnosti, ktorá sa má starať o prevádzku novej budovy SND. Tá je problémovým bodom nového návrhu ministra kultúry Františka Tótha na dokončenie a prevádzku novostavby.
"Nesúhlasíme so vznikom správcovskej spoločnosti pri rezorte kultúry," zdôraznil pre HN poslanec NR SR Dušan Čaplovič (Smer). Ďalšiu inštitúciu považuje za zbytočnú, keďže už dnes pod ministerstvom existuje Správa kultúrnych zariadení. "Peniaze, ktoré pôjdu na vznik a prevádzku takejto novej inštitúcie, by mohli ísť priamo do tvorby divadla." Podľa ministra by úlohou správcovskej spoločnosti malo byť poskytnutie adekvátnych priestorov pre potreby divadelníkov, ale aj zefektívnenie využitia budovy mimo divadelných aktivít - napríklad na kongresy, výstavy či sympóziá. Poslankyňa NR SR za SDKÚ Eva Rusnáková považuje Tóthov návrh za kompromis, ktorý ešte nemusí byť definitívny. "O všetkom rozhodne vláda." Poslanec NR SR Pavol Abrhan (KDH) predpokladá, že zámer nového ministra podporia aj kresťanskí demokrati. Smer sa bude snažiť zaviazať ministra kultúry, aby definitívnu podobu svojho návrhu, ktorý vznikne po diskusných a odborných diskusiách, opätovne predložil na schválenie poslancom.
Návrh ministerstva kultúry na dostavbu SND počíta s odpredajom pozemkov, budov Divadla P. O. Hviezdoslava a generálneho riaditeľstva. Štát by mal za to dostať vyše 900 miliónov korún. Práve toľko dnes chýba na dostavbu nového divadla. Kým sa budovy predajú, Tóth si chce požičať peniaze zo štátneho rozpočtu.

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prešov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:11