StoryEditor

Vo vláde sa mu oplatilo sedieť

15.06.2006, 00:00

Ľudovít Černák, dvojnásobný minister, bývalý predseda Slovenskej národnej strany, teraz vo veľkom mieša karty nie v politike, ale v biznise. Po tom, čo opustil kreslo ministra hospodárstva, dal sa na podnikanie a dobre urobil. Dnes majiteľ Sitno Holdingu figuruje približne v desiatke firiem. Kúpil aj futbalový Slovan Bratislava v čase, keď sa klubu darilo najmenej. Tento rok štát klubu odpustil na daniach niekoľko desiatok miliónov. Iné kluby sa cítili ukrivdené - tie zaplatiť museli.
Černákovou špecialitou sú problémové firmy. Prvý z veľkých skrachovaných podnikov, Kovohuty Krompachy, získal už v roku 1999. Neskôr závod predal rakúskemu investorovi. Dnes už jeho skupina "otočí" ročne v strojárstve vyše dvoch miliárd korún.
Netají sa tým, že ministrovanie mu pomohlo. "Dôležitý je sociálny kapitál, teda také skúsenosti a kontakty, že keď na niektoré dvere zaklopete, tak sa vám otvoria," povedal nedávno v rozhovore pre HN.
Černák pôsobí aj vo firme PPS Group, ktorá ovláda detvianske Podpolianske strojárne. Aj v tomto prípade sa ukázalo, že kontakty na vládnej úrovni sa môžu zísť. Pomohli nielen Černákovi, ale aj ľuďom, ktorí vo firme pracujú. PPS Detva Holding bola fabrika zameraná na vojenský špeciál a zamestnávala 2 500 ľudí. V roku 2003 sa dostala do konkurzu. Sitno Holding kúpil PPS za 150 miliónov korún. Vtedy fabrika zamestnávala 480 ľudí, dnes ich je vyše tisíca a v priebehu ďalších piatich rokov by malo pribudnúť ďalších päťsto zamestnancov.
Firme pritom pomohol zásah vlády. Spočiatku pomerne hladký proces konkurzu skomplikovali v máji 2003 rozhodujúci veritelia, ktorí s predajom podniku nesúhlasili. Situácia sa zmenila až po zásahu vlády a predaj nakoniec dostal zelenú. Černák vedel, komu sa môže poďakovať. "Predsedu vlády nevítam len ako premiéra, ale aj ako človeka, ktorý rozhodol vtedy, keď to tento subjekt najviac potreboval. Neurobíme ti hanbu," povedal Dzurindovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 01:18