StoryEditor

Nového šéfa SND vyberú z piatich ľudí

23.03.2006, 23:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada

Riaditeľom SND môže byť len človek s päťročnou manažérskou praxou. Taká je jedna z podmienok, ktoré stanovil minister kultúry František Tóth. Pätnásťčlenná komisia otvárala obálky s prihláškami kandidátov včera. Niektorí z umelcov vo výberovej komisii sa však domnievajú, že päť rokov je príliš tvrdé kritérium. Kvôli tomu sa o stoličku šéfa divadla nemôžu prihlásiť mnohí kvalitní umelci, čo je podľa nich chybou, a možno aj zámerom. Záujem prejavilo šesť osôb, z toho pre nesplnenie podmienok komisia vyradila jedného. "V situácii, keď je len tri mesiace do volieb a minister kultúry má takú slabú podporu v parlamente, by som ja osobne určite nekandidoval," poznamenal pre HN člen komisie režisér Martin Porubjak.
Nesúhlas s tým, aby sa riaditeľ divadla volil v nestabilnej politickej situácii, vyjadrili viacerí umelci. Na zasadnutí parlamentného mediálneho výboru žiadali predvčerom umeleckí aktivisti poslancov, aby odporučili ministrovi výberové konanie zastaviť. "Nemyslím si, že by sa na Slovensku mal kvôli blížiacim sa voľbám zastaviť život a že by po voľbách mala nová vláda odvolávať tých, ktorých vyberá komisia," vyhlásil včera Tóth. Prípadná výzva poslancov by bola len odporučením, ktorým by sa však minister Tóth podľa vlastných slov vážne zaoberal. Výberovú komisiu vymenoval minister kultúry -- jej členovia sú zároveň predstaviteľmi Rady SND. Je v nej aj samotný minister Tóth, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, herec Milan Lasica, filozof Miroslav Marcelli, a jej predsedom je bývalý šéf SND Dušan Jamrich. Riaditeľa majú zvoliť na päť rokov.
Každý z piatich kandidátov sa s projektom verejne pred komisiou predstaví 12. apríla. Niektorí umelci sa vyjadrili, že v prípadných úvahách o svojej kandidatúre ich zastavila napätá situácia v rezorte. "Ja som prihlášku podal. Aby si niekto nemyslel, že moje rozhodovanie ovplyvňuje spoločenská situácia. Ale to ešte nič neznamená, môžem kedykoľvek z výberu odstúpiť," povedal pre HN riaditeľ Baletu SND Emil Bartko.

Kandidáti na riaditeľa SND
Wanda Hrycová -- generálna riaditeľka Novej scény Bratislava
Andrej Hrnčiar -- riaditeľ Slovenského komorného divadla Martin
Silvia Hroncová -- riaditeľka Divadelného ústavu Bratislava
Ján Všetečka-Konstantny -- bývalý operný spevák a podnikateľ
Emil Bartko -- riaditeľ Baletu SND

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:22