StoryEditor

Podnikatelia vyzvali vládu, aby prehodnotila ohlásené pravidlá pre cestovný ruch

08.12.2021, 10:26
Autor:
TASRTASR
Informácie o otvorení hotelov a lyžiarskych stredísk, ktoré budú len dočasne otvorené počas obdobia dvoch týždňov, sú podľa zväzu nedostatočné a zmätočné.

Zamestnávatelia a podnikatelia združení vo Zväze cestovného ruchu vyzývajú vládu, aby prehodnotila ohlásené pravidlá pre poskytovanie služieb cestovného ruchu. Uviedol to Marek Harbuľák, prezident zväzu v reakcii na vládou avizované opatrenia pre gastrosektor a turistický ruch.

​"Zároveň žiadame, aby boli zverejnené jasné kritéria a podmienky, pri splnení ktorých sa bude uplatňovať Covid automat. Ani po utorkovom brífingu predstaviteľov vlády SR nie je jasné, akými pravidlami a opatreniami sa budeme riadiť po 9. januári 2022, teda počas zimnej turistickej sezóny," priblížil.

Nie sú podľa neho zodpovedané základné otázky, kedy a za akých okolností sa bude znova uplatňovať Covid automat. Chýbajúce odpovede naznačujú, že vláda pravdepodobne nemá žiaden plán pre toto obdobie.

Zdôraznil, že informácie o otvorení hotelov a lyžiarskych stredísk, ktoré budú len dočasne otvorené počas obdobia dvoch týždňov, sú nedostatočné a zmätočné.

Obmedzovanie ubytovacej kapacity a potreba negatívnych testov pre návštevu hotelov a penziónov, bez možnosti využívať služby reštaurácií či iných voľnočasových služieb, nie sú uvoľnením podmienok.

Práve naopak, podmienky, ktoré boli prezentované pre ubytovacie zariadenia sa neuplatňujú ani počas lockdownu v rámci výnimiek, medzi ktoré patria aj tzv. biznis cestujúci.

​"Ohlásené opatrenia preto považujeme za absurdné a nelogické, také, ktoré nie sú uvoľnením, ale neodôvodneným sprísnením pravidiel," podčiarkol.

Zväz podľa neho opakovane poukazuje na skutočnosť, že opatrenia prijaté v súvislosti s tzv. lockdownom, umožňujú aj naďalej voľný pohyb a vycestovanie slovenských občanov do okolitých krajín. A využívanie služieb hotelov, gastro prevádzok, lyžovania a iných, napríklad wellness služieb, najmä v susedných krajinách.

"Odmietame byť rukojemníkmi rozhodnutí vlády, ktoré sú neúčinné, neprispejú k zlepšeniu epidemiologickej situácie a v konečnom dôsledku spôsobujú iba zbytočné ekonomické škody domácim podnikom v cestovnom ruchu," dodal Harbuľák.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:59