StoryEditor

Nový "vodičák" získate aj v zahraničí

31.05.2006, 00:00

Ak na Slovensku prídete o vodičský preukaz, hoci aj pod vplyvom alkoholu, môžete si nový "bez problémov" vybaviť v inej krajine Európskej únie. Stačí splniť podmienky a získať tam prechodný pobyt. "Vodičské preukazy členských štátov sú rovnocenné a platia v celej únii. Je logické, že si ľudia robia vodičský preukaz tam, kde práve žijú. Slovenská polícia s tým žiadne problémy robiť nebude," potvrdil pre HN hovorca Prezídia Policajného zboru SR Vladimír Gemela.
Iné je, ak by si niekto urobil vodičský preukaz v inom štáte v prípade, ak mu ho doma vzali kvôli vážnemu priestupku. "Pri kontrole na Slovensku na to môžeme prísť a vodič bude čeliť dôsledkom," zdôrazňuje Gemela. Podľa iného policajného zdroja je však pravdepodobnosť, že váš podvod odhalia, pomerne malá.
Európsky súdny dvor v Luxemburgu dal v pondelok za pravdu nemeckému občanovi, ktorý žaloval Nemecko. O vodičský preukaz prišiel v Nemecku po priestupku v roku 1996. Potom sa presťahoval do Rakúska. Tu v roku 2002 (teda dávno po uplynutí zákazu riadiť auto na rok a pol) získal nové vodičské oprávnenie. Nemecké úrady však doklad nechceli uznať. "U nás s tým problém nie je a, samozrejme, že sa so súdom v Luxemburgu stotožňujeme.

01 - Modified: 2003-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Program domácich športových podujatí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:46