StoryEditor

V Bojniciach sa začne sympózium Kde sú hranice možností jednodňovej chirurgie

07.06.2007, 09:15
Autor:
TASRTASR

retie sympózium, ktoré organizuje Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie (SAJCH), je zamerané na tému Kde sú hranice možností jednodňovej chirurgie. Uskutoční sa v piatok 8. júna v Bojniciach.
"Cieľom sympózia je výmena skúseností pracovísk jednodňovej chirurgie z rôznych medicínskych odborov," povedala pre TASR predsedníčka SAJCH Eva Vidová.
Formou jednodňovej chirurgie sa na Slovensku stále vykonáva len necelých sedem percent z celkového počtu operácií, pričom dnešný potenciál Slovenska podľa odhadu SAJCH je minimálne 30 percent. "Problémom ostáva, že najväčšie zdravotné poisťovne príliš opatrne pristupujú k rozširovaniu spektra operácií, na ktoré uzatvárajú zmluvy so zariadeniami jednodňovej chirurgie," vysvetlila Vidová.
Na sympóziu sa zúčastní niekoľko desiatok slovenských lekárovšpecialistov a tiež zástupcovia väčšiny zdravotných poisťovní. Hovoriť budú o ekonomickom prínose jednodňovej zdravotnej starostlivosti v gynekológii, oftalmológii, všeobecnej chirurgii a ostatných medicínskych odboroch. Diskutovať budú tiež o škále výkonov a možnostiach z pohľadu všeobecného lekára. Pozornosť plánujú zamerať na využívanie miniinvazívnych metód, ako aj na anestéziu používanú v podmienkach jednodňovej chirurgie.
Pri tejto príležitosti si SAJCH pripomenie piate výročie svojho vzniku a zhodnotí svoju doterajšiu činnosť. Účastníci budú diskutovať tiež o súčasnom postavení jednodňovej medicíny na Slovensku a jej ďalšom smerovaní.
SAJCH vznikla 21. júna 2002. Je neziskovým, nepolitickým mimovládnym združením fyzických a právnických osôb, ktoré majú záujem podporovať a vykonávať jednodňovú chirurgiu. Združuje zástupcov mnohých medicínskych odborov, ktoré vykonávajú jednodňovú chirurgiu.
Cieľom asociácie je presadzovať čo najlepšie podmienky pre jednodňovú chirurgiu tak, aby sa mohla na Slovensku rozvíjať a aby počet operácií vykonávaných touto formou medziročne narastal. V súčasnosti má SAJCH takmer 40 riadnych členov. Sú to zdravotnícke zariadenia, v ktorých vykonávajú jednodňovú chirurgiu v rôznych medicínskych odboroch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:26