StoryEditor

Mikolaj posilnil kontrolu maturít

30.03.2007, 00:00
Včera maturanti písali centrálne testy z nemčiny a španielčiny. Hlavná školská inšpektorka vyhlásila, že inšpektori zatiaľ na školách nezaznamenali žiadne vážnejšie problémy.

Po úniku časti testov z angličtiny, ku ktorým sa HN dostali deň pred skúškou, sú maturity pod prísnejším dozorom. "Ministerstvo školstva v spolupráci s krajskými školskými úradmi a Štátnou školskou inšpekciou posilnilo kontrolu priebehu maturít," potvrdila HN hovorkyňa rezortu Viera Trpišová. Včera maturanti písali centrálne testy z nemčiny a španielčiny. Hlavná školská inšpektorka vyhlásila, že inšpektori zatiaľ na školách nezaznamenali žiadne vážnejšie problémy.
Bez výsledkov?
Do kauzy úniku deviatackých a maturitných testov nevnesú viac svetla ani poslanci. Hoci sa po škandále s Monitorom 9 vybrali na poslanecký prieskum, už dnes je jasné, že bezvýsledne. "Nepredpokladám nejaké oficiálne výsledky," priznal HN iniciátor prieskumu, exminister školstva Martin Fronc (KDH).
Počas prieskumu na Štátnom pedagogickom ústave poslanci pritom skúmali zabezpečenie maturít - krátko nato unikli po Monitore 9 von aj maturitné testy z angličtiny. Prieskumná skupina, ktorú tvoria dvaja opoziční a dva koaliční poslanci, sa dokonca ani nedohodla, či bude prieskum pokračovať na ministerstve školstva. "Treba nechať ministerstvu čas na riešenie problému."
Mikolaj na koberec
Parlamentný výbor pre vzdelanie však plánuje predvolať ministra školstva Ján Mikolaja (SNS). Fronc ho chce požiadať o obnovenie bezpečnostného režimu maturít, ktorý na pedagogickom ústave zaviedol ešte on sám. Začiatkom februára 2007 sa režim bezpečnosti pri príprave testov zmenil. Kým šéf ústavu Ľubomír Pajtinka aj Mikolaj súvis medzi znížením miery utajenia a únikom testov odmietajú, podľa Fronca je práve to jadrom problému.
Podľa "Froncovho" režimu mohol prísť do kontaktu s testami len človek s previerkou NBÚ. Zabalenie viac ako stotisíc testov do škatúľ však vyžadovalo väčšie množstvo pracovníkov, ako bol ústav schopný zabezpečiť, preto najímal brigádnikov. Fronc preto údajne vytvoril na ústave 23 nových miest.
Testy z "kopírky"
Exminister tiež dnes ústavu vyčíta, že testy netlačí len z certifikovaných počítačov, ale sa aj kopírujú. "To priznali." Podľa informácií HN totiž špeciálne tlačiarne na ústave na tlač testov neboli využívané správne a testy sa tlačili aj "zvrchu". To znamená, že test nebol tlačený priamo z certifikovaného počítača, ale bol rozmnožovaný cez kopírovaciu funkciu týchto strojov. Podľa informácií HN v takom prípade ostane jeden nezabalený výtlačok, ktorý nie je kontrolovateľný, a dá sa jednoduchšie vyniesť. Potvrdil to údajne aj vyšetrovateľ, ktorý vyšetroval únik tém slohových prác z ústavu v roku 2005. Odporučil vtedy tlačiť len z certifikovaných počítačov - kvôli presnej evidencii ľudí, ktorí prídu s testom do kontaktu.

01 - Modified: 2003-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 19:05