StoryEditor

Brusel nechce robiť Ficovi rozhodcu

EK nechce robiť rozhodcu v prípade štátneho tajomníka Mariána Záhumenského. "Nebudeme sa miešať do politickej situácie na Slovensku," vyhlásil hovorca eurokomisárky Mariann Fischer Boelovej.

Európska komisia nechce robiť rozhodcu v prípade štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Mariána Záhumenského (Smer-SD). "Nebudeme sa miešať do politickej situácie na Slovensku," vyhlásil pre HN Michael Mann, hovorca eurokomisárky pre poľnohospodárstvo Mariann Fischer Boelovej.
Práve na ňu sa obrátil premiér Robert Fico. Chce počuť, či Záhumenského firma mala nárok na dodatočné agrodotácie vo výške 4,4 milióna korún na pôdu, ktorú kúpila vlani. Opozícia totiž tvrdí, že štátny tajomník účelovo zmenil pravidlá pre vyplácanie dotácií. "Pokiaľ nás požiadajú, aby sme sa vyjadrili k faktickým otázkam týkajúcich sa systému dotácií, poskytneme faktické stanovisko," dodal Mann. Ficova hovorkyňa Silvia Glendová potvrdila, že list premiéra adresovaný eurokomisárke je už na ceste.
Čakanie na odpoveď
O tom, či ponechá Záhumenského vo funkcii, chce premiér rozhodnúť až po odpovedi z Bruselu. Dovtedy si štátny tajomník vybral na ministerstve neplatené voľno - bez nároku na mzdu. Jeho firme Agrocontract Mikuláš sa do definitívneho uzavretia prípadu nebudú vyplácať ani sporné platby. Mann pritom nevedel povedať, koľko času si vyžiada odpoveď komisárky. Rovnako nechcel komentovať ani to, ako celú kauzu v Bruseli vnímajú. "Boli by to špekulácie."
KDH o korupcii
Za to, že sa Fico obrátil na Brusel, si vyslúžil ostrú kritiku od predsedu KDH Pavla Hrušovského. "Je to zbabelé. Nevie si korupčné škandály svojich štátnych zamestnancov riešiť sám." Šéf kresťanských demokratov je presvedčený o Záhumenského vine. "Menil stanovené pravidlá počas hry a navrhol tak zvýhodniť svoju firmu." Samotný Záhumenský však tvrdí, že len napravil protiprávny stav, ktorý zanechal exminister Zsolt Simon (SMK).
Prvý pokus o prejednanie celej kauzy na pôde parlamentu včera nevyšiel. Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo plánoval predvolať štátneho tajomníka "na koberec" - neodsúhlasil si však program. Výbor preto nerokoval. Predseda výboru Ján Slabý (SNS) povedal, že poslancom chýbali podklady súvisiace s problémom.

Politici o kauze
Smer-SD - premiér o osude Mariána Záhumenského rozhodne až po odpovedi z Európskej komisie
SNS - necháva všetko na rozhodnutí Smeru
ĽS-HZDS - chce si najskôr vypočuť svojho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu
SMK - žiada Záhumenského odvolanie kvôli konfliktu záujmov
KDH - považuje za zbabelosť obrátiť sa s takouto vecou na Brusel
SDKÚ-DS - hovorí o učebnicovom príklade klientelizmu a zneužitia funkcie vysokého štátneho úradníka

Jureňa upokojuje farmárov
Obavy farmárov v súvislosti s priamymi platbami sú podľa ministerstva pôdohospodárstva absolútne neopodstatnené a niet pochýb, že všetky dotácie budú v sľúbenom termíne načas vyplatené. „Vyplácanie farmárov sa uskutoční tak, ako avizoval minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Už v decembri tohto roku by 90 percent žiadateľov malo byť vyplatených, pričom termín výplat je až do konca šiesteho mesiaca budúceho roka,“ zdôraznila hovorkyňa ministra Magdaléna Fajtová. Rozhodnutie premiéra Roberta Fica o pozastavení vyplácania platieb sa v nijakom prípade netýka všetkých farmárov. „Ide tu iba o jeden podnikateľský subjekt vo vzťahu k tabaku.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 06:12