StoryEditor

Päťročné deti čaká zmena

17.01.2007, 23:00
Povinná materská škola pre všetky päťročné deti. Aj o tejto alternatíve -- o predĺžení povinnej školskej dochádzky o rok uvažuje podľa zistení HN ministerstvo školstva.

Povinná materská škola pre všetky päťročné deti. Aj o tejto alternatíve - o predĺžení povinnej školskej dochádzky o rok uvažuje podľa zistení HN ministerstvo školstva. "Do pripomienkového konania pôjdu štyri alternatívy, z ktorých vyberieme najvhodnejšiu," uviedla hovorkyňa rezortu Viera Trpišová. Materiál - Koncepcia predškolskej výchovy v nadväznosti na prípravu detí na vstup do základnej školy by mal rezort predložiť do medzirezortného pripomienkového konania v najbližších týždňoch. Povinnú predškolskú prípravu detí majú v Poľsku, Maďarsku či Luxembursku. Presný termín, kedy by novinka mohla byť zavedená do praxe, ešte nie je stanovený.
Sloboda voľby
Zavedenie povinnej predškolskej prípravy by si podľa zainteresovaných vyžiadalo stovky miliónov korún a zmenu Ústavy SR. Anna Surová Čulíková z Metodicko-pedagogického centra v Bratislave to považuje za správne riešenie. Podobný názor má aj podpredseda vlády Dušan Čaplovič. "Investície do vzdelania sa vždy niekoľkonásobne vrátia." Spoluautor národnej stratégie výchovy a vzdelávania Miron Zelina či členka parlamentného školského výboru Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS) sú zástancami alternatívy, podľa ktorej by štát finančne zvýhodnil deti, ktoré chodia do škôlky. Predškolská výchova by pritom nebola povinná.
Naopak, podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Matúša Pošvanca treba ponechať rodičom právo rozhodnúť sa, ako chcú vychovávať svoje dieťa. Jednoznačné nie povinnej predškolskej dochádzke hovorí aj exminister školstva a člen parlamentného školského výboru Martin Fronc (KDH). "Účinnejšia je adresná sociálna podpora napríklad v podobe príspevkov na stravu, ako sa to osvedčilo na základných školách."
Neudržia ceruzku
Väčšina slovenských detí chodí do škôlky aspoň rok pred nástupom do základnej školy. Podľa školských inšpektorov od 92 do 100 percent detí je zaškolených. Práve deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a z rómskych osád, ktorým by škôlka pri štarte na základnej škole pomohla, však podľa Čulíkovej zostávajú doma. "Mnohé nevedia po slovensky, nedokážu udržať pero, chýbajú im základné hygienické návyky, do školy chodia hladné," zdôrazňuje sociologička Elena Kriglerová Gallová. Potvrdzuje to aj prax. Podľa učiteľky Materskej školy v Čiernom Balogu Mariany Kováčikovej mnohé deti zostávajú doma so starými rodičmi a po nástupe do školy nepoznajú ani ceruzku.
Škôlkari vo výhode
Väčšina odborníkov sa zhoduje - návšteva škôlky najmenej rok pred nástupom do školy je pre deti nevyhnutná. "Deti, ktoré do materskej školy nechodia, sú v porovnaní so svojimi rovesníkmi - škôlkarmi v nevýhode," hovorí Čulíková. Dôvod? Rodinné prostredie neponúka priestor na plnohodnotný rozvoj všetkých zručností päťročného dieťaťa. "Pobyt v materskej škole rozvíja schopnosť detí nadväzovať kontakty s vrstovníkmi," hovorí Štefan Matula z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Materská škola v budúcnosti
1. alternatíva
- povinná materská škola
2. alternatíva
- povinná materská škola pre 5-ročné deti pred nástupom do prvého ročníka základnej školy, tzn. predĺžiť povinnú školskú dochádzku o rok smerom dolu
3. alternatíva
- povinná materská škola pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia
4. alternatíva
- zvýhodniť všetky deti, ktoré navštevujú materskú školu a finančne prispievať napríklad na stravu či oblečenie, tzn. bezplatná materská škola ako plnohodnotná súčasť školského systému

Materská škola v súčasnosti
- je nepovinná, rozhodnutie a výber je na rodičoch
- prihlášky sa podávajú spravidla v marci, možno tak urobiť počas celého roka
- základný poplatok vo verejných materských školách je od 50 Sk do 370 Sk, rodiny v hmotnej núdzi platiť nemusia
- 2 849 verejných materských škôl, 136 514 detí
- 40 súkromných materských škôl, 1 545 detí
- 39 cirkevných materských škôl, 1 955 deti
Zdroj: hn, ÚIPŠ

01 - Modified: 2003-04-23 21:13:21 - Feat.: 0 - Title: Blix: Veľa šťastia pri hľadaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 17:22