StoryEditor

Blix: Veľa šťastia pri hľadaní

24.04.2003, 00:00
Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN je za návrat zbrojných inšpektorov OSN do Iraku, Spojené štáty ich návrat odmietajú. Šéf inšpektorov Hans Blix v rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel tvrdí, že práve oni by mohli poskytnúť kontrolám dôveryhodnosť.

Koaličné sily v Iraku objavili už niekoľko látok, prípadne laboratórií na výrobu biologických a chemických zbraní. Usvedčia nakoniec Saddáma Husajna z vlastníctva zbraní hromadného ničenia?
-- Spojené štáty a Veľká Británia boli vždy presvedčené, že Bagdad tieto zbrane vlastní. Doteraz to však nevedeli spoľahlivo dokázať. My sme nikdy netvrdili, že Irak má zbrane hromadného ničenia, samozrejme, túto možnosť sme ani nemohli vylúčiť. Uvidíme, či mal Londýn a Washington pravdu. Som napätý a môžem im pri hľadaní zaželať len veľa šťastia.
Je vylúčenie inšpektorov OSN pomstou amerických jastrabov, pre ktorých boli kontroly OSN stratou času?
-- Tak by som to nenazval. Faktom však je, že vojenská aliancia momentálne kontroluje krajinu. Preto určuje, čo sa bude diať. My ostávame mimo. Pritom by sme okrem expertíz mohli ponúknuť ešte niečo dôležitejšie: dôveryhodnosť.
Znamená to, že USA sú nedôveryhodné?
-- Nie, ale inšpektori, ktorí pracujú v mene medzinárodného spoločenstva, majú oveľa väčšiu dôveryhodnosť. Koaličné sily prišli ako osloboditelia a okupanti, mohlo by sa to ukázať ako nedostatok. Ak by ich experti skutočne našli zbrane hromadného ničenia, mohlo by sa o autentickosti dôkazov pochybovať.
Ak by Iračania vlastnili až 500 ton chemických bojových látok, ako to tvrdil Washington, nemali by už dávno na ne natrafiť?
-- Ak chceme byť féroví, musíme im dať ešte niekoľko mesiacov, aby mohli prehľadať tisícky podozrivých objektov, ktoré sme mali na zozname. Pádom režimu sa dostanú k dodatočným informáciám, pretože sa už nikto nebude báť Saddáma. Ak sa však vlastníctvo zbraní hromadného ničenia nedokáže, dá sa predpokladať, že alarmujúce analýzy tajných služieb neboli celkom korektné.
Aj v prípade, že by sa nenašli zbrane hromadného ničenia, nechcú USA omilostiť režim v Bagdade. Washington verí, že Saddám svoje chemické a biologické zbrane dávno ukryl v Sýrii.
-- Kto to tvrdí, mal by v záujme svojej dôveryhodnosti rýchlo predložiť dôkazy. Pochybujem, že by Sýrčania boli nadšení slúžiť Saddámovi ako sklad zbraní hromadného ničenia.
Ale režim Bašara Assada údajne sám pracuje na podobných zbrojných programoch.
-- Damask sa nepripojil ku konvencii o chemických zbraniach a výroba podobných látok preto nie je ilegálna.
Sýria údajne pracuje aj na jadrovej bombe.
-- Ako dlhoročný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) som bol o sýrskom civilnom atómovom programe dobre informovaný. Pozostáva z jedného pokusného reaktora, ktorý vláda postavila s čínskou pomocou. Podobné aktivity sú pre krajinu jej veľkosti a vývoja úplne normálne a legitímne. So súhlasom Damasku MAAE kontroluje veľmi pozorne jeho činnosť. Neviem nič o porušovaní pravidiel.
Jeden z vašich najbližších rokovacích partnerov -- generál Amir as-Sádi -- sa vzdal koaličným vojskám. Môže jeho výpoveď vniesť svetlo do irackých zbrojných programov?
-- Pre Spojené štáty by mohol byť jedným z najdôležitejších zdrojov. Ako vedecký poradca Saddáma v ministerskej hodnosti a významný muž vojensko-priemyselného komplexu bol hádam jedným z najpoprednejších zbrojných expertov režimu. V porovnaní s propagandistickými rečami vicepremiéra Tarika Azíza som vedel oceniť vecný a kompetentný tón Sádiho.
Veríte Sádimu dušovaniu, že Irak už skutočne nevlastnil žiadne zbrane hromadného ničenia?
-- Myslím, že Sádi je skutočne kompetentný muž. Ak hovorí pravdu, potom sa musím spýtať, prečo Irak hral celú tú hru s medzinárodným spoločenstvom. Na základe mojich vedomostí predpokladám, že Saddámovi išlo predovšetkým o otázku cti a suverenitu krajiny.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:43