StoryEditor

Koalícia stopla Zajacove zmeny v poisťovni

13.12.2005, 23:00
Koalícia včera zamietla návrh ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca na zmenu stanov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Ten mal záujem na zvýšení počtu členov predstavenstva poisťovne a obmedzení kompetencií generálneho riaditeľa. Lídri vládnych strán sa na mimoriadnom rokovaní koaličnej rady, ktorú zvolala SMK dohodli, že Zajac tento návrh z rokovania vlády stiahne.

Koalícia včera zamietla návrh ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca na zmenu stanov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ten mal záujem o zvýšenie počtu členov predstavenstva poisťovne a obmedzenie kompetencií generálneho riaditeľa. Lídri vládnych strán sa na mimoriadnom rokovaní Koaličnej rady, ktorú zvolala SMK, dohodli, že Zajac tento návrh z rokovania vlády stiahne. Dôvod? SMK sa obávala zvýšenia vplyvu finančných skupín v poisťovni. Je tiež presvedčená, že takéto závažné zmeny v poisťovni by sa nemali robiť vo volebnom roku. Aj preto jej ministri už minulý týždeň na rokovaní vlády vetovali Zajacov návrh. "Dohodli sme sa, že pán minister bude môcť urobiť personálne zmeny v poisťovni aj bez zmeny stanov," vyhlásil šéf maďarskej koalície Béla Bugár.
Šéf rezortu zdravotníctva úvahy o možnom zvýšenom vplyve finančných skupín na poisťovňu odmieta. Tvrdí: Pochybnosti SMK boli založené len na rečiach, nie na faktoch. Po rozhodnutí Koaličnej rady považuje problém zmeny stanov poisťovne za uzavretý. "Nie je to pre mňa životný problém, je mi napokon jedno, koľko členov bude mať predstavenstvo."
Aj tak pravdepodobne nešlo o posledný problém, ktorý museli koaliční lídri riešiť. Rozpory môže vyvolať aj ďalší Zajacov návrh, ktorý chce do vlády predložiť v januári -- zníženie podielu štátu v zdravotných poisťovniach, kde je stopercentným vlastníkom. Ide o Všeobecnú zdravotnú a Spoločnú zdravotnú poisťovňu. Kresťanskí demokrati avizujú, že štát by si mal v týchto spoločnostiach zatiaľ zachovať absolútnu majoritu. Šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Ján Bielik (KDH) upozorňuje, že k tomuto problému budú pristupovať veľmi obozretne. "Ak však bude mať návrh ministra svoje opodstatnenie, budeme ochotní o ňom diskutovať." SMK zatiaľ k Zajacovmu návrhu nevie zaujať jednoznačný postoj. Keď ho minister predloží, budú o ňom diskutovať. Člen parlamentného zdravotníckeho výboru Tibor Bastrnák (SMK) pripustil, že na ozdravenie systému sú potrebné peniaze od súkromných investorov. Tí by však mohli do poisťovní vstúpiť len vtedy, ak by v nich štát znížil svoj podiel. "Dnes nie sme ani za, ani proti," uzavrel Bastrnák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:32