StoryEditor

Bratislava nepríde o kliniky

05.05.2006, 00:00
Zatváranie bratislavských kliník sa nekoná. Lekári napokon ustúpili vedeniu a do ústavných pohotovostných služieb nastúpili. "Ja som žiadnu kliniku nezatváral, len som hovoril o pozastavení činnosti niektorých kliník na určitý čas ako o možnej alternatíve," povedal pre HN riaditeľ Fakultnej nemocnice v Bratislave Valerián Potičný.

Zatváranie bratislavských kliník sa nekoná. Lekári napokon ustúpili vedeniu a do ústavných pohotovostných služieb nastúpili. "Ja som žiadnu kliniku nezatváral, len som hovoril o pozastavení činnosti niektorých kliník na určitý čas ako o možnej alternatíve," povedal pre HN riaditeľ Fakultnej nemocnice v Bratislave Valerián Potičný. Podľa jeho slov išlo o I. chirurgickú, ako aj I. a II. internú kliniku na Mickiewiczovej ulici v Bratislave. "Nie som proti tomu ak lekári a zdravotníci nechcú robiť služby nad rámec zákona. No ak sa nechcú prispôsobiť ani náhradným riešeniam, musím uvažovať aj nad takýmito možnosťami," zdôraznil. Keďže je spomínané pracovisko výučbovou základňou pre viaceré vysoké školy, tieto sa obávajú o svojich praxujúcich študentov. Rektor Univerzity Komenského František Gahér povedal, že zatvorenie kliník by skomplikovalo vyučovanie na Lekárskej fakulte. Členovia akademického senátu preto rozhodli, že podajú návrh na odvolanie riaditeľa nemocnice Potičného. "Sme zásadne proti zrušeniu kliník a dúfame, že dôjde k dohode," vyhlásil dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Pavel Traubner. Pripustil, že akademický senát o odvolanie požiadal, ale zatiaľ návrh v rukách nemá. Rovnaký postoj zaujalo aj ministerstvo zdravotníctva. "Majú právo takýto podnet podať. Kým ho však nemáme k dispozícii, nebudeme sa k nemu vyjadrovať," uviedol hovorca rezortu Karol Farkašovský. Ministerstvo školstva tvrdí, že nemá právomoci zasiahnuť do právomocí akejkoľvek vysokej školy. Vzniknutú situáciu na lekárskej fakulte chce preto aspoň monitorovať.
Potičný sa bráni, že ak ho chcú odvolať preto, že zatvoril niektorú z kliník, je to zavádzanie a nepravdivá informácia. "Žiadne pracovisko sme totiž nezatvorili." Podľa Potičného, ak by aj hypoteticky k zatváraniu kliník došlo, pacienti ani študenti by to na vlastnej koži nijako nepocítili. Praxujúcich študentov by totiž premiestnili na iné pracoviská a aj pacientov by presmerovali do ďalších bratislavských zdravotníckych zariadení. "Napríklad len interných kliník máme šesť," uzavrel Potičný.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:20