StoryEditor

Renta nepatrí len olympionikom

19.02.2007, 23:00
Úspešní olympionici nie sú jediní, kto má šancu získať zvláštny dôchodok od štátu. Ten sa už v minulosti rozhodol zvýhodniť niektoré povolania rôznymi bonusmi v podobe skoršieho odchodu do dôchodku, či vyššími dôchodkami.

Úspešní olympionici nie sú jediní, kto má šancu získať zvláštny dôchodok od štátu. Ten sa už v minulosti rozhodol zvýhodniť niektoré povolania rôznymi bonusmi v podobe skoršieho odchodu do dôchodku či vyššími sumami vyplácanými dôchodcom z vybraných skupín. Ide najmä o ľudí, ktorí vykonávajú rôzne nebezpečné povolania.
Odmena za riziko
Osobitné predpisy hovoria o špeciálnych sadzbách dôchodkov v prípade hasičov, policajtov či profesionálnych vojakov. Výkon týchto povolaní znamená tiež skoršiu priepustku do dôchodku. A platí to tiež pre ďalšie profesie. Osobitné postavenie v štátnom systéme sociálneho zabezpečenia majú aj ďalšie ozbrojené zložky - colníci, železniční policajti či príslušníci SIS, NBÚ a Zboru väzenskej a justičnej stráže. Dôchodkové zabezpečenie týchto povolaní upravujú osobitné predpisy s odkazom na ohrozenie života a zdravia, ktoré pri výkone svojej profesie podstupujú. Aj tu je pritom tlak na zlepšenie stavu, ako je to napríklad v prípade hasičov. Tí koncom minulého roka žiadali možnosť odchodu do dôchodku už po 15 rokoch, po odslúžení 30 rokov žiadajú dôchodok vo výške 60 percent mzdy.
Baníci aj "baleťáci"
Rizikové príplatky k dôchodku zohľadňuje štát aj baníkom. Nižší vek na odchod do dôchodku štát priznal aj niektorým umelcom. Výsluhový dôchodok môže už po dvadsiatich rokoch práce poberať napríklad sólista baletu či choreograf. O niečo viac rokov aktívnej praxe na odchod do dôchodku umožnila vláda aj ďalším povolaniam, v ktorých môže byť pre ich osobitnú náročnosť pracovník činný len obmedzený čas - napríklad sólista opery, vedúci letovej prevádzky, dirigent či člen orchestra.
Časť dôchodcov je zvýhodňovaná aj nepravidelne - formou rôznych "balíčkov". Naposledy na Vianoce 2006 rozdala vláda takmer miliónu dôchodcov príspevky vo výške 1 500 až 2 000 korún.

Olympionici na dôchodku inde
Maďarsko:
- olympijskí medailisti po dovŕšení 35 rokov dostávajú od štátu osobitný dôchodok
- výška dôchodku sa počíta od priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve - dnes zhruba 170-tisíc forintov
- za zlato na OH - 100 % sumy, za striebro 60 % sumy, za bronz 40 % sumy mesačne až do konca života
- po smrti pripadne dôchodok manželovi/-ke olympionika
- tento dôchodok sa vzťahuje aj na šachové olympiády, paralympiády a olympiády sluchovo postihnutých športovcov
- doživotnú rentu vo forme príplatku k dôchodku tiež dostávajú významné osobnosti maďarského športu - nositelia titulu športovec národa

Česká republika
- zatiaľ bez podpory štátu
- zhruba 100 olympionikov dôchodcov podporuje Český olympijský výbor nesystémovým príspevkom v meniacej sa výške: vlani to bolo 45-tisíc ročne

Rakúsko
- nemajú systém finančnej podpory pre vyslúžilých športovcov
- funguje projekt začlenenia vyslúžilých športovcov do trhu práce, jeho súčasťou sú rôzne kurzy a individuálne tréningy
Zdroj: veľvyslanectvá a ČOV

01 - Modified: 2003-04-28 21:26:31 - Feat.: 0 - Title: Dan Bárta na víkendovom Déja Vue
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 19:58