StoryEditor

Poistenci dlhujú stovky miliónov

20.11.2006, 23:00

Stovky miliónov korún dlhujú ľudia poisťovniam na nedoplatkoch, ktoré im vyplynuli z ročného zúčtovania zdravotného poistenia. Svoje dlhy mali poistenci pritom vyrovnať do konca októbra -- ani jedna zo zdravotných poisťovní však nemá na svojom účte všetky nedoplatky na poistnom v plnej výške. "Zdravotné poisťovne majú, žiaľ, obmedzené možnosti na ich vymáhanie," pripustil výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Neplatičom však hrozí pokuta až do výšky 5-tisíc korún od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Pokus o dohodu
Poisťovne sa pokúsia s oneskorencami ešte dohodnúť. "Najskôr zašleme neplatičovi výzvu," uviedla hovorkyňa poisťovne Apollo Nela Blašková. Ak na ňu nezareaguje, poisťovne to postúpia na riešenie úradu pre dohľad. "Je našou povinnosťou nahlásiť úradu do konca roka tých poistencov, ktorí nedodržali zákonom stanovený termín," zdôraznila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Vymáhanie pohľadávok je zdĺhavý a ťažkopádny proces -- tvrdia zdravotné poisťovne. Navyše ich vymožiteľnosť je veľmi nízka. "Privítali by sme väčšie kompetencie, peniaze neplatičov totiž chýbajú pacientom," poznamenala Blašková.
Problémoví samoplatcovia
Zdravotným poisťovniam Dôvera a Sideria dlhujú nedoplatky najmä samoplatcovia, živnostníci a tzv. hromadní platitelia poistného. "Celkovo je to takmer 189 miliónov za Dôveru a 206 miliónov korún za Sideriu," spresnil hovorca poisťovní Radoslav Bielka. Naopak, svoju povinnosť si splnilo 35 percent poistencov Dôvery a 66 percent poistencov Siderie. Všeobecná zdravotná poisťovňa eviduje nedoplatky v celkovej sume 670 miliónov. "Uhradenosť nedoplatkov sa pohybuje na úrovni 60 percent," uviedla Balážová. Najviac si povinnosti plnia zamestnávatelia (80 percent), živnostníci (60 percent) a zamestnanci (50 percent).
Poisťovni Apollo nezaplatilo asi 40 percent poistencov. "Očakávame, že ešte zaplatia okolo 200 miliónov korún," skonštatovala Blašková. "Nedoplatky evidujeme voči 22-tisíc poistencom," povedala hovorkyňa Spoločnej zdravotnej poisťovne Marcela Barusová. Ako dodala, ďalších 48-tisíc ľudí si svoje nedoplatky z ročného zúčtovania poistného uhradilo.

Dostanú splátkový kalendár
V súvislosti s uhrádzaním nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného, podalo do zdravotných poisťovní Dôvera a Sideria žiadosť o splátkový kalendár 383 poistencov. Obe poisťovne vyhoveli všetkým poistencom, ktorí svoje žiadosti predložili do konca októbra. Suma nedoplatkov, ktoré títo poistenci uhradia do konca tohto roka, dosahuje takmer 4,3 milióna korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:02