StoryEditor

Národné centrum bude stáť na Trnavskom mýte. 87 miliónov zafinancuje štát, súkromník aj občianske združenie

15.12.2021, 16:12
Autor:
TASRTASR
Z troch posudzovaných developerských projektov sa vybral Nový Istropolis. Centrum by sa mohlo stihnúť postaviť do roku 2030, kedy bude Slovensko opäť predsedať Rade Európskej únie.

Národné kultúrne a kongresové centrum by mohlo vzniknúť na Trnavskom mýte v Bratislave.

K tejto lokalite sa priklonila aj pracovná skupina občianskeho združenia Národného centra, ktorá vo finále z troch posudzovaných developerských projektov označila projekt Nový Istropolis od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

Z 13-tich projektov 

Združenie to spomína v štúdii realizovateľnosti, ohodnotenej Útvarom hodnoty za peniaze, ktorú plánuje na svojom webe zverejniť v najbližších hodinách.

Deklaruje, že jeho pracovná skupina oslovila v súvislosti s projektom Národného centra 13 subjektov z verejného, súkromného i cirkevného prostredia, z toho osem reagovalo a postupnými diskusiami sa vo finále hodnotili tri developerské projekty.

Medzi nimi spomínaný Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti.

"Všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť a zároveň sa dopĺňať, aby zviditeľnili hlavné mesto na kultúrnej a kongresovej mape Európy. Je však dôležité pozrieť sa na realizovateľnosť projektov s najmenším počtom rizík," uviedol za pracovnú skupinu Národného centra Peter Nitschneider.

Projekty posudzovali podľa viacerých kritérií, ako napríklad lokalita, pozemok či rozpracovanosť projektu a následne prideľovali body. Nový Istropolis, ktorý chce realizovať svoj developerský projekt v mieste súčasného Domu odborov a s kultúrno-kongresovým centrom v ňom počíta, vyšiel ako najmenej rizikový.

Ešte nie je rozhodnuté 

Podľa Občianskeho združenia však ešte nie je nič jasné, pretože s nikým nepodpísali zmluvy a debaty sú len na začiatku. Ak by však došlo k dohode medzi nimi, developerom a štátom, mohli by sa postupne začať rokovania o investičnej zmluve.

Za akýsi míľnik považuje združenie, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), rok 2030. Vtedy bude Slovensko totiž opäť predsedať Rade Európskej únie. Dovtedy by aktivisti chceli, aby kultúrno-kongresový stánok stál a bol už v prevádzke.

To, že je projekt potrebný a pre štát aj ekonomicky návratný, podľa Občianskeho združenia potvrdil aj Útvar hodnoty za peniaze, ktorý posudzoval štúdiu realizovateľnosti. Tú malo za úlohu vypracovať združenie na základe uznesenia súčasnej vlády zo septembra 2020.

Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by bolo najvýhodnejšie.

Štát, súkromný sektor aj občianske združenie 

Štúdia okrem iného konštatuje, že na financovaní projektu sa musí okrem štátu podieľať aj súkromný sektor. Celkové náklady na vybudovanie Národného centra sa odhadujú na 87 miliónov eur bez DPH (104 miliónov eur s DPH).

Časť nákladov cez 15 miliónov eur by mal vykryť developer, 60,5 milióna eur by mala byť výška štátnej pomoci a isté náklady by malo znášať aj Občianske združenie, ktoré si preto zoberie úver cez 11 miliónov eur.

Ak sa štát, developer a Občianske združenie dohodnú a podpíšu zmluvu, projekt bude posudzovať ešte Európska komisia. Rokovania sa však ešte nezačali. Združenie čaká, ako na spracovanú štúdiu a jej výsledky zareaguje vláda.

01 - Modified: 2021-09-02 15:08:13 - Feat.: 0 - Title: Čaputová na Globsecu: Sme svedkami spochybňovania základných hodnôt a demokracie 02 - Modified: 2021-09-20 21:17:26 - Feat.: 0 - Title: Ovládnutie Afganistanu Talibanom vysiela dôležitú správu pre iné organizácie, varuje odborník
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:07