AP/TASR
StoryEditor

"Krajina je bližšie k zaceleniu rany." Politici reagujú na rozsudok voči Mečiarovým amnestiám

16.12.2021, 13:07
Autor:
mš
Vo štvrtok vyniesol Súdny dvor Európskej únie rozsudok o možnosti vydania európskeho zatykača napriek Mečiarovým amnestiám.

Zuzana Čaputová (prezidentka): Mečiarove amnestie boli hanebným príkladom zneužitia práva. Roky sa občianska spoločnosť aj mnohí naši politici snažili dosiahnuť ich zrušenie a tým pádom aj vyšetrenie zodpovednosti SIS a ďalších osôb pri únose syna prezidenta Michala Kováča.

Dnes Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že je možné pokračovať v trestnom konaní. Považujem to za prelomové rozhodnutie - konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných.

Eduard Heger (predseda vlády, OĽaNO): V prípade Mečiarových amnestií vo veci zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny môžu súdy naďalej konať a pokračovať v trestnom stíhaní vrátane možnosti vydania európskeho zatykača. Rozhodol tak Súdny dvor EÚ.

Sme zase bližšie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi.

Veronika Remišová (podpredsedníčka vlády, ministerka investícií, Za ľudí): Súdny dvor EÚ rozhodol, že v prípade škvrny našej demokracie, Mečiarových amnestií sa môže pokračovať v trestnom konaní. Trauma, spojená s prípadom únosu prezidentovho syna, vraždou Róberta Remiáša a neschopnosťou justície a prokuratúry potrestať vinníkov sa musí spravodlivo uzavrieť.

Rozhodnutie súdu opäť otvára dvere stíhaniu šéfa Mečiarovej SIS Lexu a ďalších, pri ktorých celé desaťročia naše justičné orgány nedokázali konať.

Nepotrestané mafiánske praktiky, ktoré sa na Slovensku rozbehli ešte v časoch mečiarizmu sa bez účinnej spravodlivosti stále znova a znova vracajú. Videli sme to za Mečiara a videli sme to aj za Fica. Bez vyrovnania sa s minulosťou a bez spravodlivosti pri týchto kauzách sa tak táto trauma bude stále opakovať.

Milan Majerský (predseda strany KDH) sa vyjadril k udalosti na Facebooku:

Gábor Grendel (podpredseda parlamentu, OĽaNO): Neuveriteľné, ako dlho to už trvá… Ale zase sme o krôčik bližšie, že sa to raz spravodlivo uzavrie.

Štátne orgány môžu v zmysle Ústavy konať len to, čo im umožňujú zákony. Ak sú zneužité na kriminálne činy, a tie zostanú nepotrestané, vždy bude hroziť riziko podobného zneužívania moci aj v budúcnosti. Nemusíme chodiť po príklady do ďalekej histórie. Presne toto je podľa mňa jeden z dôvodov, prečo si Bödör s Kočnerom dovolili tak nehorázne zneužívať políciu a prokuratúru na svoje účely: za podobné svinstvá sa tu nikomu nikdy nič nestalo.

Časy sa našťastie menia. Štátu sa v boji s kriminalitou mocných darí lepšie ako kedykoľvek v minulosti. A dúfam, že po tomto rozhodnutí Súdneho dvora EÚ sa podarí dať spravodlivú bodku aj za touto traumou z 90-tych rokov.

Alojz Baránik (poslanec, SaS): Únos Michala Kováča mladšieho dlhé roky traumatizoval slovenskú spoločnosť a jeho páchatelia sa nám spolu s Ivanom Lexom a Vladimírom Mečiarom vysmievali do očí. Vražda Róberta Remiáša je čiernou škvrnou na dejinách demokratického Slovenska a preto vítame toto zásadné rozhodnutie Súdneho dvoru EÚ, ktoré môže napomôcť potrestať všetkých páchateľov. 

Tomáš Šudík (poslanec, OĽaNO) sa v krátkosti vyjadril vo Facebookovom statuse: 

Ján Budaj (minister životného prostredia, OĽaNO): Dokončujeme to, čo sme začali pred 25-timi rokmi, tesne po vražde Róberta Remiáša. Žiadame spravodlivosť. Zrušené amnestie nestačili, dnes sú dvere spravodlivosti otvorené. Bojujeme o právny štát a o tom, aby sa krvavá škvrna konečne vyčistili. 

Igor Matovič (podpredseda vlády, minister financií, OĽaNO): Je obludné, že na taký skutok ako je únos a vražda sa dá použiť amnestia. Verím, že páchatelia budú spravodlivo potrestaní.

Článok budeme aktualizovať o ďalšie reakcie.

01 - Modified: 2021-06-17 09:15:25 - Feat.: 0 - Title: Zásada "ne bis in idem" nebráni zatykaču v prípade únosu Michala Kováča mladšieho 02 - Modified: 2021-11-11 12:23:38 - Feat.: 0 - Title: Čaputová otvorene skritizovala Fica: Útočí, lebo nedávam amnestie zločincom. Motivuje ma kandidovať
01 - Modified: 2024-01-18 13:27:18 - Feat.: - Title: Reakcie politikov na prejav prezidentky Čaputovej 02 - Modified: 2023-04-13 14:04:13 - Feat.: - Title: Reakcie na odsúdenie Kažimíra: Jeho obžaloba je vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača, tvrdí Fico 03 - Modified: 2022-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Nová Ústava je nereálna. Úroveň politickej diskusie je mizerná, v parlamente chýba odbornosť, tvrdí Kresák 04 - Modified: 2022-09-01 17:30:00 - Feat.: - Title: Známi slovenskí právnici, ktorí sa vysmievali ústave 05 - Modified: 2022-05-23 11:52:29 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie únosu Kováča mladšieho brzdia dva problémy, ktoré na seba nadväzujú, tvrdí Kolíková
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:52