TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico skončil v rukách polície. Zadržali ho pred začiatkom protestu, ktorý zvolal

16.12.2021, 17:39
Autor:
redredTASRTASR
Opozičný politik Robert Fico bol podľa polície predvedený na základe dožiadania orgánu činnom v trestnom konaní.

Šéfa opozičného Smeru Roberta Fica odviedla vo štvrtok polícia pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.

Skončil na policajnom oddelení

Pre TASR to potvrdil hovorca strany Ján Mažgút. "Predsedu strany Roberta Fica práve odviedli na policajné oddelenie na Lermontovovej ulici, aby zmrazili dnešnú rozlúčku s demokraciou, vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej," napísala strana na sociálnej sieti.

Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Bratislave k incidentu uviedlo, že k predvedeniu Fica došlo krátko pred 18-tou hodinou na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár v súvislosti s policajným zákrokom vyhlásil, že protestujúcich to nezastaví. Nemyslí si, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia.

Ubezpečil, že v proteste budú pokračovať a dokončia to, čo majú pripravené bez toho, aby porušovali pravidlá. "Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje," povedal na brífingu Blanár.

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku "gestapákov". Zdôraznil, že strana za Ficom stojí.

Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny.

Hovoria o potláčaní práv

K zadržaniu šéfa Smeru sa vyjadrila aj strana Hlas, na ktorej čele stojí Peter Pellegrini. "Zadržanie predsedu opozičnej strany kvôli verejnému prejaveniu protivládneho politického názoru je absolútne neprípustné. Vládna koalícia dlhodobo predvádza veci, za ktoré by sa nehanbil žiaden diktátorský režim – nelegálne odpočúvanie súkromných stretnutí opozičných politikov, úniky z vyšetrovacích spisov či priame vyhrážky z úst koaličných lídrov," uviedla v stanovisku opozičná strana.

Hlas zároveň pripomína svoje predchádzajúce vyjadrenia, podľa ktorých núdzový stav, ktorý zaviedla vláda, nemá slúžiť len na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale aj na potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov.

Opozičná strana na štvrtok večer pôvodne avizovala smútočný sprievod, ktorý sa mal začať na Tyršovom nábreží. "Keďže vládna koalícia a prezidentka odtrúbili demokracii zmarením referenda a nemožnosťou konať predčasné voľby, odpovieme im rovnakým zvukom," povedal Fico v stredu 15. decembra.

Dopravu blokovať nechceli, strana verila, že polícia poskytne sprievodu súčinnosť. Verejné zhromaždenia sú počas núdzového stavu zakázané. Polícia preto tento týždeň zadržala aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

01 - Modified: 2021-11-17 09:25:03 - Feat.: 0 - Title: Polícia priblížila opatrenia na protesty. Neberte si predmety, ktoré sa dajú použiť na útok, vyzýva 02 - Modified: 2021-11-17 17:38:43 - Feat.: 0 - Title: Protivládne protesty v Bratislave: Fico zvolal priaznivcov pred parlament, Uhrík do centra mesta 03 - Modified: 2021-12-07 13:50:14 - Feat.: 0 - Title: Fico zvoláva protesty proti vláde. Jediné riešenie situácie je podľa neho v predčasných voľbách
01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 04 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:37