StoryEditor

Minister "upratuje" v nemocniciach

18.09.2006, 00:00
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič odvolal už polovicu riaditeľov fakultných nemocníc, no tým sa to podľa všetkého nekončí. "Vyberám si ľudí, o ktorých som presvedčený, že sa na nich môžem spoľahnúť," avizoval pre HN Valentovič.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič odvolal už polovicu riaditeľov fakultných nemocníc, no tým sa to podľa všetkého nekončí. "Vyberám si ľudí, o ktorých som presvedčený, že sa na nich môžem spoľahnúť," avizoval pre HN Valentovič. O svoje miesta teda môžu prísť aj ďalší riaditelia nemocníc - na začiatku zdravotníckej reformy známi ako "Lekári za lepšie zdravotníctvo".

Nemocnica? Už nikdy viac
Celkovo je na Slovensku 21 štátnych zdravotníckych zariadení, kde má právo minister robiť personálne zmeny. Patria sem napríklad fakultné nemocnice, onkologické a srdcovo-cievne ústavy, ale aj ďalšie zdravotnícke zariadenia. Zatiaľ poslednou bola výmena riaditeľky Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach - Ivetu Marinovú nahradila koncom uplynulého týždňa Ingrid Urbančíková. Tá bude nemocnicu viesť kým neprebehne konkurz, najviac však šesť mesiacov. Len o deň skôr odvolal minister riaditeľku fakultnej nemocnice v Trnave. "Odvolal ma bez udania dôvodu, no minister má na to právo," uviedla už bývalá riaditeľka Soňa Mudráková. Po svojom odvolaní nemieni v nemocnici ďalej pracovať. Na jej miesto zatiaľ nastúpil Martin Tabaček.

Zabudnite na Zajaca
Vymenilo sa aj vedenie Martinskej fakultnej nemocnice. Mojmíra Vrlíka, mimochodom sympatizanta exministra Rudolfa Zajaca, nahradil brat jedného z Ficových poradcov - Julián Hamžík. Riaditeľom Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa stal na dobu určitú Mikuláš Buzgó. Doterajší riaditeľ Peter Biroš požiadal o uvoľnenie z funkcie z osobných dôvodov. Úplne prvým odvolaným bol Valerián Potičný, ktorého minister Valentovič odvolal z funkcie riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava bezprostredne po tom, čo zasadol do ministerského kresla. Nemocnicu zatiaľ vedie Andrej Mayer.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 20:25