StoryEditor

Povedal som nahlas, čo si iní mysleli

02.04.2007, 00:00

Väčšie šance pred kongresom mal Béla Bugár. Aký je to pocit zvíťaziť takto prekvapujúco?
-- Prekvapivo ako pre koho. Možno pre tých, ktorí nepoznajú vnútorné pomery SMK. Dvakrát som obišiel okresy, sondoval som názory ľudí, 15 bodov programu nie je môj výmysel -- zozbieral som ich názory. Keď som videl, že vôľa je silná, kandidoval som. Hovorilo sa pritom, že keby hlasovali ľudia, a nie delegáti, mal by som ešte masívnejšiu podporu. Zjavne tu boli takí delegáti, ktorí mali vyhranenejší názor ku mne. Beriem na vedomie túto záťaž, ale to, čo som sľúbil, splním.
Čo presvedčilo delegátov, aby hlasovali za vás?
-- To fungovalo trochu inak. Síce som vystúpil, pomenoval veci, ktoré vidím ako problematické a kde chcem riešenia, ale tie veci boli už dávno v mysliach ľudí. Neobjavil som žiadnu fantastickú, novú vec. Povedal som len nahlas, čo si ľudia myslia a zdá sa, že to našlo ohlas.
Neobávate sa konfliktov v strane, rozdelenia na dva tábory?
-- Nevidím tu problém, je to normálna zmena. Sme jedna strana, stabilizovaná strana, máme jasnú víziu budúcnosti.
Čakajú stranu pod vaším vedením veľké zmeny?
-- Kľúčové slovo bude kontinuita, ale tak, že pripravíme novú generáciu. Navrhol som mladých ľudí na významné posty. Mení sa štruktúra, celá tvár SMK.
Prídu na rad aj citlivejšie témy, ako územná autonómia či otvorenie Benešových dekrétov?
-- Žiadnu revolúciu v tomto smere neplánujeme. Takto o rok bude kongres, ktorý sa bude zaoberať programovými tézami pre možno aj budúce desaťročie. Chceme obísť naše regióny. Otvoríme veľmi široký dialóg, opýtame sa ľudí, čo ich trápi. Na konkrétne otázky budeme dávať konkrétne odpovede.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 04:56