TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Mazurek je vinný z hanobenia rasy, rozhodol sudca. Má zaplatiť päťtisíc eur

20.12.2017, 15:50
Autor:
ČTKČTK
Milan Mazurek sa vyjadroval na témy riešenia rómskej problematiky, migrantov, väzenského systému, dôchodkov, prerozdeľovania verejných financií či činnosti koalície.

Pokutou päťtisíc eur potrestal súd poslanca parlamentu za stranu ĽSNS Milana Mazurka za jeho xenofóbne výroky, kvôli ktorým prokuratúra poslanca obžalovala. Prokuratúra ohlásila, že voči trestnému rozkazu podá odpor.

Mazurek čelil vyšetrovaniu za výroky v relácii súkromnej rozhlasovej stanice rádia Frontinus, v ktorej poslanec vlani na jeseň hovoril okrem iného o neprispôsobivosti, násilí a vandalizme rómskeho etnika, urážal Rómov a zmieňoval sa o nebezpečenstve spojenom s islamskými migrantmi.

Prokurátor podá odpor

Súd vymeral poslancovi peňažný trest formou trestného rozkazu, ktorým je možné rozhodnúť v niektorých prípadoch bez toho, aby prebehlo bežné pojednávanie.

"Prokurátor plánuje v zákonnej lehote podať odpor, pretože nesúhlasí s výškou trestu," uviedla hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Súd tak v prípade nariadi pojednávanie.

Za odvysielanie Mazurekových vyjadrení licenčná rada tento rok na jar uložila rozhlasovej stanici pokutu 15-tisíc eur.

Regionálne súkromné ​​rádio Frontinus podľa rady porušilo zákon, ktorý mu zakazuje šíriť obsah, ktoré podnecuje nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine alebo na základe viery a náboženstva.

Ďalšie pokuty

Mazurek je známy svojimi kontroverznými vyjadreniami. Parlament Mazurekdovi a ďalšiemu poslancovi ĽSNS Mizíkovi tento rok v apríli hlasovaním uložil pokutu vo výške tisíc eur za ich hanlivé výroky, ktoré v pléne predniesli na adresu islamu.

ĽSNS sa v minulosti opakovane vymedzila voči Rómom či migrantom. Strana pod vedením Mariana Kotlebu, ktorý v novembrových voľbách neobhájil post župana Banskobystrického kraja, získala vo vlaňajším parlamentných voľbách osem percent hlasov a prvýkrát sa dostala do parlamentu.

Pozrite si kompletný záznam z rozhovoru, v ktorom odzneli problémové výroky Milana Mazureka: 

01 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-02-07 09:10:21 - Feat.: - Title: Hellebrandt z PS sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho Dubovický 03 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 04 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 05 - Modified: 2023-11-09 09:36:38 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Začína sa diať to, čo nemusí skončiť dobre. Desivo nás to valcuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:49