StoryEditor

Majského čaká ďalší súd

20.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Na Okresnom súde v Trenčíne by sa 27. novembra malo začať pojednávanie v kauze bytových domov v Bánovciach nad Bebravou, ktoré pred 11 rokmi získala firma podnikateľa Jozefa Majského.

Na Okresnom súde v Trenčíne by sa 27. novembra malo začať pojednávanie v kauze bytových domov v Bánovciach nad Bebravou, ktoré pred 11 rokmi získala firma podnikateľa Jozefa Majského. Ministerstvo hospodárstva v roku 2004 podalo žalobu o určenie vlastníctva. Požaduje, aby sa domy s niekoľkými stovkami bytov vrátili do vlastníctva SR. Zažalovalo firmu Tatrabyt, ktorá byty vlastní, a tiež mesto Bánovce nad Bebravou, ktoré svojím rozhodnutím umožnilo Majskému byty nadobudnúť.
"Výlet" do Trenčína
Na rozhodnutie súdu čaká 594 nájomníkov, ktorí si založili združenie. Podľa jeho predsedníčky Eleny Igazovej sa problém týka 2 000 až 2 500 obyvateľov Bánoviec nad Bebravou. Nájomníci sa chystajú na okresný súd. Podľa Igazovej objednali autobusy, ktorými by malo prísť okolo 200 ľudí. "Chceme ísť na pojednávanie aj s transparentmi, chceme požiadať o pomoc médiá aj najvyšších predstaviteľov tohto štátu, aby sa konečne kauza tatrováckych bytov vyriešila na spokojnosť občanov." Igazová hovorí, že podľa dokumentov z Fondu národného majetku byty neboli predmetom privatizačného projektu, a teda ani privatizácie podniku VAB.
Ministerstvo v žalobe uvádza, že Tatra Sipox domy nadobudla zápisom na svoj list vlastníctva v roku 1995, a to na základe oznámenia o stavbe a rozhodnutia o pridelení súpisného čísla, ktoré vydal mestský úrad. Pre ľudí to znamená, že si 30-ročné byty nemôžu odkúpiť za cenu zo zákona.
Výzva pre Majského
Podľa Igazovej im majiteľ byty ponúkol najprv za 5 500 a neskôr až za 9 800 korún za štvorcový meter. "Členovia združenia vyzývajú rodinu pána Majského, aby sa nad touto situáciou zamysleli a pokiaľ by nám bol ochotný predať byty za cenu zo zákona, tak by sme sa vedeli dohodnúť aj mimosúdnou cestou. Chceme apelovať na jeho česť a svedomie," poznamenala Igazová. Vlastníkom firmy Tatrabyt je spoločnosť TB trade. V dozorných radách oboch spoločností je Jozef Majský mladší. Súd v minulosti vydal predbežné opatrenie, ktorým zakázal s bytmi nakladať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:27