StoryEditor

Fedor Gál je zbabelec a klame, Mečiara vychvaľoval ako génia, povedal Milan Kňažko

10.01.2018, 17:50
Autor:
chocho
Dlhoročný spor mužov novembra 89 o to, kto je zodpovedný za zrod mečiarizmu, nepoľavuje.

"Vladimíra Mečiara objavil Fedor Gál a vychvaľoval ho ako génia," povedal v relácii Rádia Aktual Talkshow Zuzany Martinákovej herec a bývalý politik Milan Kňažko, ktorý bol veľmi aktívny pri udalostiach v novembri 1989 a v rokoch nasledujúcich.

Medzi Gálom a Kňažkom prebieha už 25 rokov spor o to, kto nesie väčší podiel zodpovednosti za skutočnosť, že sa Vladimír Mečiar dostal k moci, skonštatovala počas rozhovoru Martináková.

S Mečiarom spolupracoval z vlastnej vôle

"Keď raz je skutočnosťou, že niekto Mečiara objavil, a nebol som to ja ... Nie ja som ho proste objavil, ja som ho neurobil ministrom vnútra, nominoval do volieb, urobil premiérom," vyhlásil Kňažko s tým, že za to má niesť zodpovednosť ten, kto to spôsobil.

Známy herec však pripustil, že v politike dobrovoľne spolupracoval s expremiérom Vladimírom Mečiarom, s ktorým v roku 1991 spoluzakladal HZDS. "Vybral som si túto alternatívu, to ja predsa netajím. Čo som si mal vybrať, keď už sme pri tom," povedal. Poukázal na to, že sám bol zvolený 250-tisíc preferenčnými hlasmi a s nikým iným si v tom čase spoluprácu predstaviť nevedel. Vylúčil komunistov aj kresťanských demokratov. Rovnako SNS, ktorej predstavitelia sa ho mali snažiť získať na post predsedu strany.

Poslednou možnosťou, ktorú Kňažko spomenul, bola Verejnosť proti násiliu. "Potom som mal (na výber) babrácke, nekompetentné a servilné vedenie ľudí, ktorí nemali legitimitu vo VPN (ktorú v roku 1989 tiež spoluzakladal) a tých treba pomenovať, to je fakt. Gál, Zajac, Flamík. Ako ja nemám s tým problém. Nech zoberú svoju zodpovednosť a ja svoju, ale nech neprekrúcajú fakty."

Kňažko: Gál klame

Kňažko spochybnil a označil za absurdný postoj k vzniku samostatného Slovenska: "Síce nechcel som ten štát, ale ja som chcel charakter toho štátu." Prirovnal to k nechcenému dieťaťu, ktoré sa najprv musí narodiť, ak ho chceme vychovávať.

"Nechcem byť osobný, ale môžem byť a budem, pretože tieto lži sa naďalej kopia," vyjadril sa Kňažko. Vyšla kniha, tvrdí Kňažko, v ktorej majú byť lži o tom, že mu prejavy písali Svěchota alebo Cibula. Dodáva, že mu nenapísali "ani len čiarku". Za lož tiež označil, že "od januára vedel, kto je Mečiar." V súvislosti s tým na adresu Gála vyhlásil, že klame.

"A prečo to robí? Že odišiel, lebo že musel. Odišiel preto, že je zbabelec. My sme tu zostali," pokračoval v kritike Gála Kňažko.

Gál: Kňažko klame

Kňažko narážal na knihu rozhovorov redaktora Denníka N Karola Sudora "Fedor Gál: Ešte raz a naposledy", ktorá vyšla v roku 2017. V nej Gál vyhlásil, že Kňažko verejne klamal, keď tvrdil, že VPN chce Mečiarove prejavy v STV cenzurovať. "Nikomu nedošlo, že cenzurujeme tak silno, až Kňažko môže pokojne tárať nezmysly pred celým národom," povedal Gál, podľa ktorého bolo toto Kňažkovo konanie samo dôkazom proti nemu a Mečiarovi.

„Neskôr síce viackrát priznal, že s prejavom v televízii urobil chybu, pravdou je však aj to, že to viackrát odvolal. Zjavne nemá kapacitu priznať si, aké svinstvo urobil, aké to bolo pre VPN zničujúce,“ dodal Gál. 

Pozrite si aj rozhovor s Milanom Kňažkom v HNtelevízii zo začiatku roka 2018:

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb? 05 - Modified: 2023-11-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Ficova vláda ide pri cenách energií zas do extrému. Slovensko sa vracia do éry Mečiara (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 15:24