StoryEditor

Policajný prezident: Kosík začal o únose hovoriť, lebo má zdravotné problémy a chce sa dostať na Slovensko

11.01.2018, 15:35
Autor:
klkl
Bývalý člen SIS je vo väzení v Mali odkiaľ poslal informácie o únose Michala Kováča ml.

Policajný prezident Tibor Gašpar dnes na tlačovej konferencii v Krompachoch odpovedal aj na otázky týkajúce sa nedávnych vyjadrení bývalého člena SIS Ľuboša Kosíka k prípadu zavlečenia syna prezidenta Michala Kováča do Rakúska. Ten sa vo vyhlásení, ktoré poslal denníku SME, rozhovoril aj o vražde Roberta Remiáša a pokuse o vraždu Oskara Fegyveresa.

​Situáciu komplikuje fakt, že Kosík sa v súčasnosti nachádza vo väzení v Mali. V súvislosti s tým vyjadril Gašpar pochybenia o tom, či medializované vyjadrenia posielal priamo on. "Neviem, či sú to jeho vyjadrenia, pochybujem, že má niekto k nemu priamy prístup vo väznice. Skôr si myslím, že ide o sprostredkované vyjadrenia cez tretiu osobu," uviedol policajný prezident, ktorý zároveň pripomenul, že Kosík mal v minulosti niekoľko príležitostí komunikovať s políciou.

"Bol v kontakte s políciou v Pezinku a s policajtmi NAKA, mohol uviesť všetky skutočnosti, ktoré vedel," pripomenul Gašpar s tým, že on sám niekoľkokrát podobnú komunikáciu sprostredkoval. "Treba zistiť, či to vôbec povedal Kosík, lebo ja si myslím, že tie vyjadrenia idú od tretej osoby," dodal Gašpar.

Na Kosíkove vyjadrenia reagoval aj minister vnútra Robert Kaliňák:

​Podľa policajného prezidenta je motiváciou Kosíka začať teraz hovoriť jeho zdravotný stav. "Jeho motivácia pramení z toho, že trpí vážnymi zdravotnými problémami a myslím, že jeho motivácia je jasná -  čo najskôr sa dostať do slovenskej väznice," ozrejmil dnes na tlačovej konferencii policajný prezident.

Gašpar zároveň oznámil, že jeho vyjadrenia prešetrujú aj keď podľa neho sú "mnohé tvrdenia, o ktorých hovorí, známe" a sú súčasťou spisu, ktorý sa v prípade viedol. 

Kosíka sa pokúsia dostať na Slovensko, ako už dnes informovala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Gašpar pripomenul, že to nebude jednoduché, aj keď spravili všetky potrebné úkony. "V tejto chvíli by už mala byť celá záležitosť na politickom rozhodnutí tamojšieho ministra spravodlivosti," informoval Gašpar. 

Podľa neho zároveň nie je možné, aby slovenskí policajti vycestovali do Mali. Vypočuť priamo v Mali by ho mohli len miestni policajti na základe slovenských požiadavok. Takýto proces by podľa Gašpara mohol trvať aj viac ako rok a za ten čas je možné, že sa podarí Kosíka dostať na Slovensko. 

Tlačová konferencia (Kosíkovi sú venované posledné 4 minúty záznamu):

01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 04 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko 05 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:36