StoryEditor

Fico na východe: vláda potešila Sobrance

31.05.2007, 00:00

Štátna pomoc pre priemyselný park Sobrance, riešenie havarijnej situácie základných škôl, pomoc so záplavami. To všetko má sľúbené okres Sobrance od vlády. Kabinet premiéra Roberta Fica sa na jeden deň presťahoval na východ Slovenska, kde ministri preberali aj zabezpečenie východnej hranice. Primátor Sobraniec Štefan Staško neskrýva spokojnosť s návštevou vlády. "Veľmi pozitívne to pre nás dopadlo." Tvrdí, že ministri prijali viacero uznesení v prospech regiónu.
Vládnutie z domu kultúry
V kultúrnom stredisku Sobrance sa včera hovorilo o problémoch najzaostalejších regiónov dolného Zemplína. Okres Sobrance pritom nie je najproblematickejším regiónom. S nezamestnanosťou presahujúcou 17 percent sa v apríli umiestnil až na jedenástom mieste.
Z domu kultúry už Fico vládol vlani. Kabinet mal výjazdové rokovanie v Rožňavskom okrese (vlani v októbri). Podľa primátora Rožňavy Vladislava Laciaka to prinieslo svoje ovocie. "Vláda už rieši niektoré naše problémy." Spomenul zriadenie priemyselného parku, projekt kúpaliska, ale aj finančnú injekciu štátu do bane Siderit, ktorej hrozil krach. Laciak hovorí, že vláda jej odklepla zhruba 180 miliónov korún. "Ešte to skúma Brusel, či taká pomoc môže byť. Ak áno, baňa bude zachránená."
Výjazdový marketing
Bývalý podpredseda vlády Ivan Mikloš tvrdí, že výjazd Ficovej vlády v Sobranciach má skôr marketingový ako reálny efekt. "Samotný fakt, že tam rokujú, ešte nič nerieši." Dzurindova vláda tiež mala túto tradíciu - neskôr ju však zavrhla. Podľa Mikloša to nebolo až také efektívne. Naopak, politológ Miroslav Kusý výjazdy vlády do zaostalých regiónov schvaľuje. "Dáva tak najavo, že sa nestará len o Bratislavu." Navyše si podľa neho vládne strany zbierajú politické body tým, že sú medzi ľuďmi.
Čakajte, ste v poradí
Najbližšie, v septembri, by vláda mala vyraziť do okresu Veľký Krtíš. V apríli na zasadnutí predsedníctva Smeru Fico povedal, že by tam mohli riešiť zlepšenie infraštruktúry v okrese, ale aj premostenie Ipľa. Primátor Veľkého Krtíša Dalibor Surkoš hovorí, že ponuku na výjazdové rokovanie vlády privítali. "Chceme si ešte pripraviť, čo konkrétne by sme chceli s nimi riešiť." Jednou z tém by napríklad mohla byť širokorozchodná trať na juhu Slovenska.
Adeptom na návštevu vlády môže byť aj Rimavská Sobota - vedenie mesta plánuje poslať pozvánku na Úrad vlády. Ide o okres s najvyššou nezamestnanosťou, typický je aj odchod ľudí do zahraničia. Zástupca primátora Rimavskej Soboty Pavel Piliarik hovorí: "Čím skôr prídu, tým lepšie. Juh si to zaslúži."

Kam by podľa HN mohla vláda vyraziť nabudúce:
Rimavská Sobota
- nezamestnanosť:* 27,4 percenta
- priemerná mzda:° 15 657 korún
Zástupca primátora Pavel Piliarik: "Máme výrazný podiel rómskeho obyvateľstva. Potrebujeme riešiť vysokú nezamestnanosť, problémy rozvoja regiónu, infraštruktúru, komunikačné siete."

Revúca
- nezamestnanosť:* 25,3 percenta
- priemerná mzda:° 15 657 korún
Zástupkyňa primátorky Viera Hanesovská: "Málokedy k nám prichádza takáto návšteva. Revúca je dosť od ruky, mimo hlavných trás. Najdôležitejší problém je vysoká miera nezamestnanosti. Chceli by sme tiež vládu požiadať o pomoc pri získavaní investorov."

Kežmarok
- nezamestnanosť:* 21,2 percenta
- priemerná mzda:° 14 087 korún
Viceprimátor Igor Kredatus: "Máme rovnaké problémy s nezamestnanosťou ako Sobrance. Bolo by fajn, keby vláda prišla aj k nám. Budujeme priemyselný park za mestom, kde už funguje niekoľko firiem."

Veľký Krtíš
- nezamestnanosť:* 21,0 percenta
- priemerná mzda:° 15 657 korún
Primátor Dalibor Surkoš: "Nezamestnanosť nás trápi, aj keď už možno svitá na lepšie časy. Témou stretnutia s vládou by mohla byť širokorozchodná trať. Je to úplne najkratšie, najlacnejšie spojenie. Ale bola schválená severná trasa."

* apríl 2007, ÚPSVAR
° údaj za kraj, v ktorom sa okres nachádza, rok 2006, ŠÚ SR

Keď kaštieľ vymenili za "kulturák"
Posledné výjazdové rokovanie vlády v Rožňavskom okrese sa skončilo poriadnym trapasom. Pôvodne sa mali ministri zísť v honosnom kaštieli Betliar. Po kritike médií však premiér Robert Fico nariadil, že si vystačia s priestormi obecného kultúrneho domu. Rozhodnutie zmenil len dve hodiny pred zasadnutím vlády s odôvodnením, že by "nebolo vhodné rokovať v takom prostredí o problémoch chudobného okresu". Za prenájom kaštieľa však vláda musela zaplatiť zhruba 50-tisíc korún, ale aj ďalšie náklady spojené s prípravou na príchod ministrov. Fico sa preto rozhodol, že zamestnancom Úradu vlády SR stopne štvrťročné odmeny.

Čo vláda sľúbila Sobranciam:
- štátnu pomoc na vybudovanie infraštruktúry v priemyselnom parku, cesty, kanalizáciu, energetické a inžinierske siete
- peniaze na výstavbu a opravu ciest prvej triedy
- 36 percent peňazí z eurofondov určených na regionálne operačné plány pre Košický a Prešovský kraj
- zachovanie a rozvoj nemocnice v Sobranciach
- riešenie havarijnej situácie základných škôl a špeciálnej školy
- pomoc so záplavami
Zdroj: SITA, HN

Ako dopadli parlamentné voľby v Sobranciach (v %)
Smer-SD 42,1
ĽS-HZDS 16,1
SNS 12,2
KDH 9,2
SDKÚ-DS 8,2
KSS 4,9
Zloženie mestského zastupiteľstva
Nezávislí 8
Smer-SD 1
ĽS-HZDS 3
KDH 1

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 11:57