Všetko sa začalo blogom opozičnej poslankyne za stranu SaS Natálie Blahovej. Poslankyňa v blogu opísala podozrenia zo znásilnenia maloletej Natálie v reedukačnom centre Čistý deň v Galante. Po zverejnení blogu sa začali objavovať aj ďalšie prípady. Ministerstvo práce vedené nominantom Smeru Jánom Richterom však odmietlo, že by v prípade zlyhalo. Zároveň sa do prípadu, ktorý sa mal odohrať pred dvoma rokmi, vložila Generálna prokuratúra, v Trnave vznikol špeciálny vyšetrovací tím a na kontrolu sa vybralo aj ministerstvo práce a ústredie práce. Ministerstvo však zatiaľ nerozhodlo, či zariadeniu pre možné pochybenia odoberie akreditáciu alebo nie.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

V Čistom dni je ešte päť detí, kontroverzné zariadenie majú čoskoro zatvoriť

23.01.2018, 12:48
Autor:
TASRTASR
Richterov rezort označil správne konanie v tejto veci za zdĺhavý a právne zložitý proces.

Rozhodnutie o odňatí akreditácie galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň by mohlo byť právoplatné v krátkom čase, avizuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Zákonné procesy, ktoré s tým súvisia, by už mali byť takmer na svojom konci.

V zariadení je ešte päť maloletých klientov na základe rozhodnutia súdov, no ich sociálni kurátori už dali na súdy návrhy, aby ich premiestnili do iných zariadení.

​"Robíme všetko pre to, aby bolo rozhodnutie o odňatí akreditácie právoplatné, a teda vykonateľné čo najskôr a v súlade so zákonom o správnom konaní," informoval v posledných dňoch tlačový odbor ministerstva.

Rezort označil správne konanie v tejto veci za zdĺhavý a právne zložitý proces.

O vstup do konania totiž požiadalo 26 zainteresovaných ľudí od klientov zariadenia cez rodinných príslušníkov po zamestnancov, čo jeho trvanie predĺžilo.

Vziať licenciu Čistému dňu odporučila vlani v lete Akreditačná komisia MPSVR SR. Rezort uviedol, že ju zariadeniu vezme.

Rozhodnutie o odobratí akreditácie zo strany rezortu padlo po tom, čo polícia potvrdila, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi Čistého dňa.

01 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak ste ŤZP, spozornite. V roku 2026 dostanete nové preukazy, takto budú vyzerať (+ vzor) 03 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 04 - Modified: 2024-04-11 09:59:53 - Feat.: - Title: Vyššia motivácia zamestnať čerstvých absolventov? Podľa štátu pomôžu tieto kroky 05 - Modified: 2024-04-10 09:13:47 - Feat.: - Title: Materské budúci rok narastie. Vláda chystá aj viaceré novinky, koho sa to dotkne?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:18