Robert KaliňákTASR
StoryEditor

Ministerstvo vnútra navrhuje znížiť počet obecných poslancov, poslanci Mosta a Smeru to odmietajú

30.01.2018, 20:08
Autor:
TASRTASR
Poslanec Mosta Peter Antal navrhuje túto zmenu z novely vypustiť.

Viacerí poslanci Národnej rady SR z Mosta-Híd a Smeru-SD odmietajú zníženie počtu poslancov obecných zastupiteľstiev. Priniesť by ho mala novela zákona o obecnom zriadení z dielne ministerstva vnútra. Poslanec Mosta-Híd Peter Antal však navrhuje túto zmenu z novely vypustiť. Pozmeňujúci návrh predložil v závere prvého rokovacieho dňa 26. schôdze Národnej rady SR.

"Zastávame názor, že ak sa tým chcel riešiť finančný vplyv či vysoké odmeňovanie, dalo sa to riešiť inak. Nie sme stotožnení s tým, že sa má znižovať počet poslancov. Názorová rozdielnosť, ktorá v zastupiteľstvách prevláda, je dobrá a žiaduca," uviedol v pléne Antal. Zníženie počtu obecných poslancov si podľa neho vyžaduje širšiu odbornú diskusiu.

Zníženie počtu poslancov obecných zastupiteľstiev sa má týkať najmä väčších miest a obcí. Má sa tak zvýšiť efektivita obecných zastupiteľstiev aj šetriť peniaze. Ministerstvo vnútra svoj zámer vysvetľovalo aj tým, že Slovensko má komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ešte pred predložením Antalovho pozmeňujúceho návrhu avizoval, že viaceré z poslaneckých návrhov bude akceptovať. Nepovedal, či pôjde aj o zmenu týkajúcu sa počtu poslancov.

Opozičný poslanec Martin Fecko z OĽaNO predpokladá, že koaličný pozmeňujúci návrh prejde. Myslí si, že zníženie počtu poslancov by nebol dobrý krok. Ľudia by totiž mali podľa neho slabšie zastúpenie v zastupiteľstvách.

Antal predložil aj druhý pozmeňujúci návrh, ktorý sa týka pričleňovania obce. Chce, aby sa pri pričleňovaní bralo do úvahy aj národnostné zloženie obce, ktorá sa má pričleniť k susediacej obci. "Viaže nás k tomu aj Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov," poukázal.

K novele zákona by chceli predložiť pozmeňujúce návrhy ešte ďalší poslanci. Možnosť budú mať v stredu (31.1.) od rána. Po prerokovaní tohto zákona prídu na rad ďalšie Kaliňákove návrhy. Po nich sú na rade návrhy z dielne ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nom. SNS) a opatrenia z pera ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:06