StoryEditor

Lekári vytiahli proti Ficovi

22.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR
Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco vyzýva súkromných ambulantných lekárov aby podpísali zmluvy so všetkými súkromnými zdravotnými poisťovňami.

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco vyzýva súkromných ambulantných lekárov, aby podpísali zmluvy so všetkými súkromnými zdravotnými poisťovňami. Tvrdí, že sú pre poskytovateľov aj pacientov oveľa výhodnejšie než zmluvy so štátnymi zdravotnými poisťovňami. "Súkromné zdravotné poisťovne majú podstatne lepšie zmluvy ako štátne poisťovne, a to minimálne z troch dôvodov - nedávajú limity na lieky, poskytujú vyššiu cenu za výkon a nemajú také dlhé čakacie lehoty na životne dôležité operácie ako štátne poisťovne," uviedol Janco. "Nechcem, aby sme sa podieľali na rozbití a likvidácii súkromného sektora."
Vyhlásenie "vojny" súkromným zdravotným poisťovniam premiérom Robertom Ficom vníma lekárska únia negatívne. "Pokladáme to za zásah do samotnej podstaty slobodného podnikania na Slovensku a celkom určite to bude mať ďalekosiahle dôsledky."
Podľa Janca SLÚŠ doterajšie skúsenosti jasne hovoria, že súkromné poisťovne dokážu oveľa lepšie hospodáriť s financiami. Aj pri tvorbe zisku poskytujú svojim poistencom oveľa viac výhod ako štátne poisťovne. Tvrdí, že zachovanie plurality poisťovní a prítomnosť súkromných poisťovní na zdravotníckom trhu zaručuje stabilitu financovania zdravotníctva.
Cielené avizované úpravy zákonov majú podľa Janca dosiahnuť ekonomické zruinovanie súkromných poisťovní a návrat k jedinej štátnej verejnoprávnej zdravotnej poisťovni. "Keďže nebude mať konkurenciu, bude si môcť dovoliť diktovať podmienky pre poskytovateľov zdravotnej spravodlivosti, ale aj pre poistencov - radových občanov."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 09:52