StoryEditor

Pat chce vyriešiť Mikloško

Koaličný pat okolo obsadenia voľného kresla šéfa Ústavu pamäti národa možno vyrieši opozičný poslanec. Koalícia sa už viac než pol roka nevie dohodnúť na nástupcovi Jána Langoša, ktorý tragicky zahynul vlani 15. júna.

Koaličný pat okolo obsadenia voľného kresla šéfa Ústavu pamäti národa možno vyrieši opozičný poslanec. Koalícia sa už viac než pol roka nevie dohodnúť na nástupcovi Jána Langoša, ktorý tragicky zahynul vlani 15. júna. Kandidovať na post predsedu Správnej rady sa rozhodol poslanec KDH František Mikloško. Poslanci zatiaľ v dvoch pokusoch nedokázali zvoliť nového šéfa ústavu. Tretia voľba sa uskutoční na schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 30. januára. Ústav pritom v blízkej dobe čaká vysťahovanie - rezort spravodlivosti mu totiž dal výpoveď z doterajších priestorov.
Rozhodne SNS
Z vládnych strán je kľúčovým stanovisko SNS. Práve národniarom totiž na základe koaličných dohôd patrí pozícia šéfa ústavu. Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja Mikloško spĺňa kritériá, ktoré si strana stanovila pri svojej predstave, kto by mohol byť na čele ústavu. "Je kresťansky orientovaný a bol aktívny účastník protikomunistického odboja. Takže je veľká pravdepodobnosť, že SNS mu vyjadrí podporu." Oficiálne chcú v Smere i ĽS-HZDS počkať na výsledok koaličných rokovaní. "Je to vec politických rokovaní. Musíme o tom debatovať vo vnútri strany, ale aj s KDH. Postoj ostatných strán nie je pre nás zaujímavý," vyhlásil podpredseda ľudovej strany Milan Urbáni. Podľa informácií HN však v Smere už dnes majú jasné stanovisko - ak Mikloška odobrí SNS, podporíme ho aj my. Bez problémov podporia aj opozičná SMK. SDKÚ sa ešte chce rozhodnúť.
Problém menom mandát
Problémom by pri Mikloškovej kandidatúre mohol byť fakt, že je poslancom Národnej rady - naznačil totiž, že by si chcel mandát ponechať. "Som v politike už 20 rokov a považujem to už za svoje povolanie, a je to tiež pozícia, z ktorej môžem brániť pozíciu ústavu." Ďalšou motiváciou ostať poslancom môže byť aj fakt, že náhradníkom za Mikloška by sa stal Alojz Přidal. Ten je podľa našich informácií prívržencom krídla Pavla Hrušovského, na rozdiel od Mikloška napríklad podporoval koalíciu KDH a Smeru.
Podľa Rafaja sa však Mikloško musí rozhodnúť, či chce byť šéfom ústavu, alebo poslancom. "Ak dá verejný prísľub, že sa tak urobí, podporíme ho. Ak nie, je tu priestor na rokovanie a nevylučujem, že predložíme iného kandidáta."

Ústav pamäti národa zverejnil:
- osudy slovenských Židov 1939-1945
- mená obetí, a tých, ktorí stáli za zhabaním židovských majetkov
- zoznam príslušníkov a vojakov zaradených v útvaroch ŠtB
- rozkazy ministrov vnútra 1948 - 1989
- obete augusta 1968
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hore - dole
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:11