Gabriela MatečnáTASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Dvojaká kvalita potravín ako nekalá praktika? Komisia o tom rozhodne v apríli

02.02.2018, 11:46
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Téma dvojakej kvality potravín sa tiahne už od marca 2017.

Testy Európskej komisie (EK) potvrdili výsledky testov dvojakej kvality potravín členských štátov. Potvrdila to v piatok na tlačovej konferencii v Prahe Věra Jourová, eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť.

"V apríli bude komisia schvaľovať nový zoznam nelegálnych praktík," uviedla Jourová. Na zozname by sa mala objaviť práve odlišná kvalita potravín.

Ako ďalej informoval Vladimír Machalík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, eurokomisárka zároveň uviedla, že navrhne, aby dvojaká kvalita bola zaradená na nový zoznam nekalých obchodných praktík, ktorý má EK schvaľovať v apríli tohto roku. 

"Podporujeme iniciatívu pani eurokomisárky Jourovej. Takéto praktiky musia v EÚ skončiť. Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Nadnárodné firmy musia v rámci EÚ dodržiavať deklarovanú kvalitu a nesmú dodávať na trhy niektorých členských krajín výrobky nižšej kvality," povedala Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády SR a šéfka MPRV SR (nominantka SNS).

Machalík zároveň informoval, že nevyhnutnosť spolupráce členských štátov v boji proti dvojakej kvalite zdôraznil aj český minister poľnohospodárstva Jiří Milek. Vyzdvihol tiež spoluprácu a koordináciu so slovenskou agroministerkou Gabrielou Matečnou. Dvojaká kvalita je pritom už problémom tretiny členských štátov EÚ. EK zverejní jednotnú európsku metodiku testovania v marci.

Hovorca MPRV SR pripomenul, že slovenský agrorezort otvoril uvedenú tému ako prvý v marci 2017 na Rade EÚ a odvtedy úzko spolupracuje na riešení s ďalšími krajinami strednej a východnej Európy.

Úsilie Slovenska podporil aj predseda EK Jean-Claude Juncker. Slovensko vykonalo už dve série testov na dvojakú kvalitu potravín. Oba testy približne v polovici prípadov potvrdili existenciu dvojakej kvality potravín. Ide o výrobky, ktoré majú rovnakú značku a rovnaký obal, ale iné zloženie.

Aktuálne Slovensko spolu s ďalšími krajinami koordinuje postup v súvislosti s plánovaným zverejnením celoeurópskej metodiky testovania dvojakej kvality potravín.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:21