StoryEditor

Varíme len z toho, čo máme, bránil sa Bugár pri téme o internátoch. Nevyhovárajte sa, reagoval Kollár

04.02.2018, 13:17
Autor:
lmlmTASRTASR
Bugár sa musel brániť otázke moderátora Martina Strižinca, ktorý hovoril, že odhad potrebných peňazí na rekonštrukciu bol až 300 miliónov.

Všetko sa nedá robiť naraz, my tiež tvrdíme, že je to len začiatok. My varíme z toho, čo máme," povedal šéf Most-Híd Béla Bugár v relácii O 5 minút 12 na RTVS.

Bugár sa bránil

Reagoval na dohodu koalície, po ktorej premiér Robert Fico vyhlásil, že poskytne okamžite desať miliónov eur na rekonštrukciu školských internátov.

Bugár sa musel brániť otázke moderátora Martina Strižinca, ktorý hovoril, že odhad potrebných peňazí na rekonštrukciu bol až 300 miliónov.

​Ďalších 10 miliónov dá koalícia v druhom polroku vtedy, ak sa bude ekonomike dariť. Boris Kollár mu oponoval, že Fico študentov oklamal. "Nevyhovárajte sa. Je tu ten istý premiér, populizmus robíte vy, Fico najprv oklame študentov, že im dá 50 miliónov a potom im nedá ani korunu. A väčšina internátov je v katastrofálnom stave," povedal šéf Sme Rodina.

Obaja politici riešili aj problém osemročných gymnázií. „Ja si myslím, že dá sa uvažovať o desiatich percentách, ale ja by som dal viac, ale musíme zistiť úroveň,“ povedal Bugár.

"Nemôžeme celé Slovensko prerobiť na tvár Bratislavy"

Pripomenul, že v Bratislave chodí na osemročné gymnáziá 23 percent študentov, ale v iných krajoch je to medzi piatimi a šiestimi percentami. „To znamená, že ak chceme niečo riešiť, riešme Bratislavu, ale nemôžeme celé Slovensko prerobiť na tvár Bratislavy,“ skonštatoval.

Poslanec NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár súhlasil s tým, že v populácii sa nachádza okolo päť percent "takých tých šikovnejších". „Je tiež pravdou, že je to trošku aj biznis, že si to tie školy pootvárali, lebo berú nejaký normatív na toho žiaka,“ povedal.

Podľa neho však už vzniklo veľa gymnázií, ktoré majú dobré výsledky a bola by ich veľká škoda. “Treba to citlivo zvážiť,“ uviedol.

Pre väčšinu Slovenska podľa neho päťpercentná hranica nepredstavuje problém. „Ja si myslím , že v Bratislave by bola optimálna hranica okolo tých desať percent,“ dodal.

Pozrite si vyjadrenie premiéra Roberta Fica k rekonštrukcii školských internátov:

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 05 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:24