TASR/AP
StoryEditor

Kiska sa stretol s rakúskym prezidentom: Prídavky na deti by mali mať všetci pracujúci v Rakúsku

19.02.2018, 17:46
Autor:
ČTKČTK
Kiska bol na oficiálnej návšteve Rakúska.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a jeho slovenský náprotivok Andrej Kiska dnes vo Viedni varovali pred plánom rakúskej vlády obmedziť v EÚ vyplácanie prídavkov cudzincom na ich deti žijúce vo svojej vlasti.

Van der Bellen upozornil na právne problémy a Kiska označil takzvanú indexáciu za nespravodlivú, informovala agentúra APA.

Právne problémy

Van der Bellen v súvislosti s indexovaním prídavkov na deti upozornil na možné problémy s právom Únie. Na spoločnej tlačovej konferencii s Kiska ďalej zdôraznil, že ide o "morálnu otázku".

Podľa neho je nepochybné, že problém vyvolá pochybnosti z hľadiska európskeho práva. Stačí sa vraj pozrieť na rozsudky Európskeho súdneho dvora alebo príslušný posudok nemeckého Spolkového snemu.

Nespravodlivé

Kiska označil za nespravodlivé, keď niekto pracuje v Rakúsku a prispieva tam do sociálneho systému, a pritom z neho nedostáva zaistenia. Podľa neho to tiež nie je niečo, "čo by zlepšovalo vzťahy medzi krajinami".

Van der Bellen zdôraznil, že v Rakúsku pracujú tisícky slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek. Je podľa neho ťažké si predstaviť, ako by bez tejto pomoci vyzerali opatrovateľské služby v Rakúsku.

Podľa minuloročného prieskumu, z ktorého cituje APA, uviedlo až 40 percent opatrovateliek, že bez prídavkov na deti by prácu v Rakúsku nevykonávali, pretože by sa už neoplatila. Podľa odhadov pracuje v Rakúsku až 40-tisíc slovenských opatrovateliek, ktoré poberajú prídavky na približne 30-tisíc detí.

Kiska prišiel vlakom

Kiska dnes do Viedne pricestoval vlakom. Jeho rakúsky náprotivok ho privítal na hlavnej stanici a potom obaja prezidenti navštívili projekt T.R.A.M. čiže špeciálne upravené vlakové spojenie medzi Bratislavou a Viedňou. Umelecky usporiadané vagóny pripomínajú 25 rokov vzťahov medzi Rakúskom a Slovenskom.

Kiska zdôraznil, že keď v roku 1989 prvýkrát navštívil Západ, bolo to vlakom do Viedne. Poukázal pritom na blízkosť Viedne a Bratislavy. Necelých 70 kilometrov dlhá trať medzi oboma hlavnými mestami bola otvorená už v roku 1914.

Cestu vlakom zrýchlia

Šéf rakúskych dráh (ÖBB) Andreas Matthä zdôraznil, že v budúcnosti budú na prebudovanej trati jazdiť aj osobné súpravy Railjet. Denne vlak medzi oboma mestami prepraví do 5-tisíc ľudí.

Podľa rakúskej hlavy štátu bude cesta v budúcnosti trvať trištvrte hodiny, pričom predtým to bolo aj cez dve hodiny.

Problém s jadrovou energiou

Podľa Van der Bellena sú vzťahy medzi oboma krajinami "excelentné" a kontroverzie v nich musí človek hľadať takmer zúfalo. Jednou z nich je však jadrová energia; Rakúsko vyjadruje dlhodobo odpor voči atómovým elektrárňam v susedných krajinách.

Van der Bellen a Kiska hovorili aj o európskej politike a takzvanej vyšehradskej skupine. Obaja majú "proeurópsky postoj", podotkol rakúsky prezident.

Obaja zdôraznili, že veľké výzvy doby, ako sú migrácia alebo klimatická zmena, môžu byť riešené len spoločnými silami. "Európa nie je problém, Európa je riešenie," vyhlásil Kiska.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:27