TASR
StoryEditor

SNS sa postavila proti Žitňanskej zákonu o drogách. Koalícia ho odloží

20.02.2018, 13:47
Zajtra mala vláda rokovať aj o zmiernení trestov v prípade držania marihuany a iných drog.

Vláda v stredu napokon nebude rokovať o kontroverznom zákone ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Dôvodom sú výhrady zo strany poslancov SNS, ktorí nechcú pripustiť zmiernenie trestov v prípade držania malého množstva tvrdých drog, ako to navrhuje Žitňanská.

Stiahnutie bodu potvrdil pre HN predseda strany Most-Híd a Žitňanskej stranícky šéf Béla Bugár. „Zajtra tento bod nebude, stiahli sme ho,“ povedal Bugár.

Žitňanskej návrh sa pritom ešte stále nachádza medzi bodmi zajtrajšieho rokovania. K stiahnutiu tak zrejme dôjde až zajtra, keď sa stretnú členovia vlády a odhlasujú to.

Voči zákonu nemal počas medzirezortného pripomienkového konania námietky žiadny rezortný šéf vrátane ministrov SNS. Strana na dnes zvolala aj tlačovú besedu s názvom „SNS nesúhlasí s dekriminalizáciou drog”. Národniari ju však bez udania dôvodu zrušili.

„Myslíme si, že dôraz treba dať na prevenciu a nie na dekriminalizáciu drog, navyše heroínu alebo kokaínu,“ zdôraznil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

„Na Slovensku narástol za posledné dve desaťročia počet liečených užívateľov drog o viac ako 50 percent. Dekriminalizáciou sa očakáva, že sa automaticky zvýši dopyt po týchto látkach, keďže sa odbúrava psychologická zábrana voči užívaniu drog. Po roku až dvoch sa predpokladá výrazné zvýšenie užívateľov drog a môže niekoľkonásobne rásť,“ tvrdí predseda výboru pre zdravotníctvo a podpredseda SNS Štefan Zelník.

Novela prešla aj legislatívnou radou vlády. Aj na základe toho Most túto tému podľa Bugára neotváral na rokovaní koaličnej rady. Tomu sa však pre odpor národniarov napokon nevyhne.

„Aj koaliční poslanci musia pochopiť, v tomto prípade SNS, že je to plnenie bodu programového vyhlásenia,“ povedal Bugár. Dodal, že o Žitňanskej návrhu bude s koaličnými partnermi diskutovať zajtra. Nevedel však odhadnúť, či to zajtra s predsedom Smeru Robertom Ficom a šéfom SNS Andrejom Dankom uzavrú.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:01