StoryEditor

Stranícke signály ľudia ignorovali

11.12.2005, 23:00

Iba 982 hlasov delilo Jozefa Mikuša od kresla župana v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Práve tu bol výsledok volieb šéfa VÚC najtesnejší. Mikušovi (SDKÚ-DS) nepomohli ani stranícke odporúčania SMK a ĽS-HZDS svojim voličom voliť práve jeho. Nový župan Milan Murgaš pritom zopakoval víťazstvo z prvého kola. Pomerne tesné výsledky sa zrodili aj v Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde hlavných rivalov delilo 1 243, respektíve 1 347 hlasov.
Sila odporúčaní
Odporúčania politických strán pomohli kandidátom v druhom kole len v Trenčianskom a Košickom kraji. V prvom prípade tak podpora SDKÚ, DS a KSS pomohla k víťazstvu kandidáta ĽS-HZDS Pavla Sedláčka nad Miroslavom Chovancom, ktorý pritom vyhral prvé kolo volieb. "V Košiciach pomohla novému županovi Zdenkovi Trebuľovi podpora SMK," doplnil politológ Peter Horváth.
Rovnaký model však v iných regiónoch neplatil. Aj preto sa nenaplnili papierové predpoklady o vyššom voličskom potenciáli kandidátov v Trnave, Žiline či Banskej Bystrici. Dôvod? Sociológ Jozef Švec ho vidí v nevýraznosti a v slabom ohlase takýchto politických výziev voličom. "Ľudia takéto odporúčania väčšinou ignorovali. Volili podľa vlastného uváženia alebo voliť jednoducho nešli." Podľa Horvátha mnohých potenciálnych voličov odradilo aj zistenie, že do druhého kola nepostúpil ich favorit.
"V Banskej Bystrici mohlo ľudí odradiť aj spojenectvo SMK a ĽS-HZDS," hovorí politológ. Práve to sa odrazilo na spomínanom volebnom výsledku Jozefa Mikuša. "S odporúčaniami strán som veľmi nekalkuloval. Je to len politické krytie, ktoré vytvára lepšiu východiskovú situáciu," tvrdí tento kandidát. Podľa neho ľudia pokyny strán nerešpektovali, čo sa tiež odrazilo na nízkej volebnej účasti.
Zbytočné druhé kolo?
Práve nízka volebná účasť vyvolala medzi analytikmi diskusiu o potrebe druhého kola regionálnych volieb. To by si vyžiadalo zmenu zákona o voľbách do VÚC. Horváth neočakáva, že sa tak udeje v najbližšom období. Podľa neho by sa impulzom mohlo stať opakovanie dnešnej situácie o štyri roky. "Určite stojí za úvahu, či by na voľbu županov nestačila jednoduchá väčšina, podobne ako pri voľbách starostov a primátorov, než absolútna väčšina, ktorú poznáme z prezidentských volieb." Ako doplnil, bolo by to účinnejšie, rýchlejšie a aj lacnejšie. Súhlasí aj politológ Grigorij Mesežnikov -- táto zmena by mohla prilákať aj viac voličov. "Strany by k takýmto voľbám pristupovali oveľa aktívnejšie, čo by zvýšilo súťaživosť kandidátov a vyvolalo väčší záujem občanov."
Podobné úvahy však politici odmietajú. "Nebolo by to šťastné riešenie, v prvom kole sa volí viac politicky," tvrdí Mikuš, ktorý je zároveň poslancom NR SR. Zmenu v zákone odmieta aj podpredseda Výboru NR SR pre verejnú správu Miroslav Číž (Smer-SD). "Dvojkolový systém vernejšie odráža vôľu ľudí."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:36