Presne pred rokom zaradili HN dnes už bývalého politika Radoslava Procházku medzi vzostupy roka. Jeho strana Sieť dosahovala v prieskumoch stabilne nad desať percent a hoci čísla neukazovali, že hneď po voľbách sa z neho stane nový premiér, jeho kariéra vyzerala sľubne. No vo voľbách získala Sieť s výsledkom 5,6 percenta len desať poslaneckých mandátov, do parlamentu sa dostala ako najmenšia strana. Namiesto nahradenia Roberta Fica sa Procházka stal najslabším členom vládnej koalície. Nasledovali rozbroje a postupný rozpad strany. V auguste Procházka definitívne skončil aj ako predseda strany. Vzdal sa poslaneckého mandátu a kandidoval na sudcu všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu. Hoci ho odobrila súdna rada aj vláda, nakoniec ho odmietli prijať medzi seba samotní sudcovia všeobecného súdu. „Celá moja situácia je niečo, čo v mojom živote muselo prísť, som rád, že to prišlo, a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým,“ komentoval Procházka svoj politický pád.TASR/M. Baumann
StoryEditor

Procházka ako ústavný súdca? Jedine tak v Burkina Faso, vyhlásil Matovič

25.02.2018, 09:30
Autor:
TASRTASR
Radoslav Procházka by o päť rokov rád písal rozhodnutia Ústavného súdu. Odborne sa na to cíti, nikoho ale o kandidatúru žiadať nechce, ani si to nemieni vybavovať.

Radoslav Procházka by s kandidatúrou na Ústavný súd SR u opozície neuspel, v Moste-Híd to teraz neriešia a Smer-SD a SNS na otázky neodpovedali.

Procházka hovoril o záujme byť ústavným sudcom v rozhovore Denníka N.

"Jedine tak v Burkina Faso"

Vravel, že o päť rokov by rád písal rozhodnutia Ústavného súdu. Odborne sa na to cíti, nikoho ale o kandidatúru žiadať nechce, ani si to nemieni vybavovať.

Po odbornej stránke by si Procházku na Ústavnom súde vedelo predstaviť OĽaNO. "Po odbornej stránke určite áno. Po morálnej jedine tak v Burkina Faso," uviedol za hnutie jeho líder Igor Matovič. SaS považuje Procházkovu kandidatúru "za príliš hypotetickú úvahu".

Most-Híd to nerieši

V Sme rodina Procházku odmietajú. "Keby pán Procházka kandidoval na post ústavného sudcu, našu podporu nedostane. Človek, u ktorého je také silné podozrenie, že opakovane verejne klamal (nahrávka Matoviča, popretie stretnutia s premiérom Ficom po voľbách), by ústavným sudcom byť nemal," odpovedalo hnutie Borisa Kollára.

Koaličný Most-Híd na otázky o prípadnej Procházkovej kandidatúre TASR odpovedal, že aktuálne sa zaoberá zmenami spôsobu kreovania Ústavného súdu SR a nastavením nových pravidiel pre výber ústavných sudcov. "Výberu konkrétnych kandidátov sa nevenujeme," doplnila hovorkyňa Klára Debnár.

Na Ústavnom súde SR vyprší funkčné obdobie deviatim sudcom a úlohou parlamentu bude zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident Andrej Kiska vyberie deviatich sudcov.

01 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 02 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 03 - Modified: 2024-05-02 09:40:44 - Feat.: - Title: Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy 04 - Modified: 2024-04-30 14:58:12 - Feat.: - Title: Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady, Gašpar namieta 05 - Modified: 2024-04-30 12:08:28 - Feat.: - Title: Opozícia žiada stiahnutie zmien pri neziskovkách. Angažovaných ľudí budeme brániť, avizuje Plaváková
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 14:54