Reuters
StoryEditor

Talianska 'Ndrangheta preperie desiatky miliárd, chápadlá má po celom svete. O jej vplyve u nás písal Ján Kuciak

27.02.2018, 18:00
Autor:
klklČTKČTK
Ako najpravdepodobnejší motív vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky polícia spomína jeho prácu.

Ako najpravdepodobnejší motív vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky polícia spomína jeho prácu. Ako včera uviedli novinári Tom Nicholson a následne aj Ivan Mego, Kuciak pracoval na téme pôsobenia talianskej mafie na Slovensku a jej napojení na stranu Smer a jej predstaviteľov.  

​Keď sa povie talianska mafia, väčšine ľudí automaticky napadne sicílska skupina nazývaná Cosa Nostra. V súvislosti so Slovenskom sa však spomína organizácia nazvaná 'Ndrangheta, ktorá má najsilnejšie zázemie na juhu Apeninského polostrova, v Kalábrii.

Držia sa v ústraní

Na rozdiel od svojich známejších kolegov sa 'Ndrangheta snaží držať pomerne v úzadí a to i napriek tomu, že patrí medzi najvplyvnejšie a najväčšie organizácie na svete. Viaceré zdroje odhadujú jej ročný obrat na 40 miliárd eur, čo predstavuje tri percentá HDP Talianska.

''Ndrangheta je na rozdiel od iných mafiánskych organizácií založená na silne rodinnom princípe. Samotný pojem 'Ndrangheta označuje štruktúru rodinných buniek, ktoré navzájom spolupracujú a podporujú sa. Práve pre rodinný princíp nie je časté, aby členovia 'Ndranghety organizáciu opúšťali a donášali štátnym orgánom.

Tri percentá HDP

Táto organizácia má pritom v Kalábrii obrovský vplyv. Jej korene siahajú už do 19-teho storočia, reálne však začala moc naberať v 90-tych rokoch minulého storočia. Povesť si v minulosti budovala najmä unášaním príbuzných vplyvných podnikateľov zo severu krajiny, od ktorých žiadali výkupné.

Dnes pochádzajú najväčšie zisky tejto organizácie z celosvetovej distribúcie kokaínu. Nezanedbateľnú časť tvoria aj daňové podvody a tunelovanie eurofondov. Jeden z najchudobnejších regiónov Talianska je na takúto činnosť ako stvorený. Na rozvoj poľnohospodárstva sem prúdia nemalé prostriedky z európskych peňazí.

Pôsobí na celom svete

Od jej najväčšieho rozmachu v 90-tych rokoch sa 'Ndrangheta rozšírila z Kalábrie do celého sveta. Dnes má takmer 10-tisíc členov a pôsobí vo viacerých európskych krajinách.

Podľa Spolkovej spravodajskej služby talianska mafia v Nemecku perie špinavé peniaze, vydiera, obchoduje so zbraňami a drogami. Pôsobí predovšetkým na juhu a západe krajiny, kam od 60. rokov minulého storočia prichádzali talianski emigranti. Do nehnuteľností investovali členovia mafie v minulosti, ale predovšetkým na východe krajiny.

Stovky mafiánov v Nemecku

V rámci vybavovania si účtov medzi znepriatelenými mafiánskymi klanmi bolo v roku 2007 v Duisburgu zavraždených šesť ľudí. Niekoľko Talianov bolo za tento čin následne odsúdených na doživotie.

​Vlani v auguste denník Bild informoval, že za posledných desať rokov štvornásobne vzrástla aktivita talianskych zločineckých organizácií v krajine. Medzi viac ako 550 mafiánmi sú podľa denníka najviac zastúpení členovia kalábrijskej 'Ndranghety nasledovaní príslušníkmi sicílskej mafie Cosa Nostra a neapolskej Camorra.

Tento rok v januári polícia v Nemecku a v Taliansku pri záťahu proti 'Ndranghete zadržala 169 ľudí a zabavila peniaze v celkovej hodnote 50 miliónov eur.

Poznajú ich aj Švajčiari

Vo Švajčiarsku talianska mafia pôsobí od 70. rokov, za jej baštu je považovaný južný taliansko-jazyčný kantón Ticino, pôsobí však aj na západe krajiny či v Zürichu.

Tiež alpskú konfederáciu mafie - predovšetkým kalábrijská 'Ndrangheta - využíva na pranie špinavých peňazí a obchodu s drogami. V roku 2012 podnikla švajčiarska polícia veľkú raziu v meste Frauenfeld, pri ktorej zadržala 13 ľudí, ktorí boli následne vydaní na stíhanie do Talianska.

Využívajú holandské prístavy

V Holandsku sa talianska mafia podľa médií sústreďuje predovšetkým na obchodovanie s drogami, využíva k tomu prístavy v Rotterdame a Amsterdame.

'Ndrangheta je aktívna aj v Bruseli. V oboch krajinách pôsobí napríklad klan Strangio z mestečka San Luca v Kalábrii. Jej člena Giovanniho Strangia považovaného za hlavného organizátora masakry v nemeckom Duisburgu polícia zadržala v roku 2009 v Amsterdame.

V Británii sa podľa polície talianska mafia podieľa predovšetkým na pranie špinavých peňazí a obchodu s drogami.

Napojenia u protinožcov

Pod názvom "The Honoured Society" (Poctená spoločnosť) funguje v Austrálii organizovaná skupina pod kontrolou 'Ndranghety. Pozdĺž východného pobrežia pôsobí táto organizácia od začiatkov 20-teho storočia.

V Austrálii sa preslávili najmä poľnohospodárskymi činnosťami. 'Ndrangheta tu už minimálne od 60-tych rokov minulého storočia, kedy sa medzi klanmi rozpútala vojna o kontrolu Victoria Market v Melbourne kontroluje nelegálny biznis s ovocím a zeleninou.

'Ndrangheta však figuruje aj v drogových kauzácj u protinožcov. V roku 2008 sa táto kriminálna skupina spomínala v súvislosti s pokusom dostať do Austrálie 15 miliónov tabletiek extázy. Tie boli ukyrté medzi dodávkou konzervovaných rajčín z Kalábrie.

V Kanade im pomáhajú domorodci

Skúsenosti s talianskou mafiou majú aj v Amerike. 'Ndrangheta je údajne zapletená do pašovania nelegálneho tabaku do Kanady. Spolupracovať tu má s domorodými kmeňmi.

"V Severnej Amerike je obrovský počet ich ľudí, najmä v Toronte, a to z dvoch dôvodov: prvý je spojený s bankovým systémom, bankový systém v Kanade je veľmi tajný, neumožňuje vyšetrovanie, a Kanada je ideálnym miestom na pranie peňazí. Druhým dôvodom je pašovanie drog." vysvetlil Alberto Cisterna z talianského národného riaditeľstva na boj proti mafii.

Stopy 'Ndranghety v Spojených štátoch siahajú až do roku 1906 v súvislosti so schémou zastrašovania vedenou syndikátom pensylvánskych baníckych miest. V dnešnej dobe sa ich aktivity v USA zamieravajú najmä na pašovanie drog a zbraní a pranie peňazí.

'Ndrangheta v Amerika je spájaná s taliansko-americkým organizovaným zločinom.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-12 16:42:36 - Feat.: - Title: Vydieranie, obchod s drogami aj zbrane. Talianska polícia zadržala 55 ľudí podozrivých z členstva v mafii 04 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:32